IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В навечерието на изборите в Австралия все още няма изявен лидер

Въпреки че опозиционната Лейбъристка партия води в анкетите пред управляващата коалиция, много гласоподаватели се насочват към по-малките политически формации

17:40 | 08.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Двамата кандидати за министър-председателския пост в Австралия дискутираха въпроси, свързани с разходите за живот, корупцията и нарастващата инфлация по време на втори дебат по-малко от две седмици преди вота, който ще се състои на 21 май, съобщава Bloomberg.

По време на дебата, проведен в Сидни в неделя, разговорът на няколко пъти прерасна в остри нападки между премиера Скот Морисън и опозиционния лидер на лейбъристите Антъни Албанезе. И двамата обявиха, че другият кандидат не е подходящ да ръководи Австралия. 

Морисън беше притиснат от критиките относно правителствената реакция срещу коронавируса. На въпрос на Албанезе, свързан с коментарите му през 2021 г., че програмата за ваксинация „не е състезание“, министър-председателят каза на опонента си, че греши, като използва тези думи.

„Беше състезание“, каза Морисън в неделя вечер. "А не трябваше да го описваме с тези термини".

Междувременно Албанезе трябваше да отговаря на въпроси относно предишната подкрепа на неговата партия за по-близки отношения с Пекин и редица пропуски в първите седмици на кампанията му. И двамата лидери не можаха да решат спора кой е по-вероятно да създаде национална комисия за борба с корупцията, като Морисън твърди, че никога не е виждал корупция в собствената си партия.

Дясноцентристката Либерално-национална коалиция води кампания за осигуряване на исторически четвърти мандат на фона на силната икономика и рекордно ниските нива на безработица. Правителството обаче изпитва затруднения в противопоставянето си на лейбъристката опозиция, която води в проучванията на общественото мнение от началото на кампанията през април.

С нарастващия брой гласоподаватели, които се обръщат към по-малки партии, съществува вероятност нито един от двамата лидери да спечели мнозинство в 151-местния парламент.

Нова анкета на Ipsos, публикувана малко преди началото на дебата между Морисън и Албанезе, показва, че лейбъристката опозиция набира преднина пред управляващата в момента коалиция до 57% спрямо 43%. Албанезе запазва преднината пред Морисън като предпочитан министър-председател в анкетата на Ipsos.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още