IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия и Китай задълбочават търговските връзки с нов трансграничен мост

Москва очаква търговията с Пекин да достигне 200 млрд. долара до 2024 г.

20:31 | 10.06.22 г. 4
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Русия и Китай откриха нов трансграничен мост в Далечния изток в петък с надеждата той да подкрепи още повече търговията в момент, когато Москва е подложена на обхватни западни санкции, които ѝ бяха наложени заради действията ѝ в Украйна, предава Ройтерс.

Мостът, свързващ руския град Благовешченск с китайски град Хъйхъ над река Амур, е дълъг малко над един километър и струва 19 млрд. рубли (342 млн. долара), съобщава руската осведомителна агенция РИА „Новости“.

На фона на заря товарни камиони от двете страни преминаха по моста с две платна, който беше окичен със знамена с цветовете и на двете страни, показва видеозапис от откриването.

Руските власти съобщиха, че мостът ще сближи Москва и Пекин, като повиши търговията, след като те обявиха през февруари „неограничено“ партньорство, малко преди президентът Владимир Путин да изпрати силите си в Украйна.

„В днешния разделен свят мостът Благовешченск-Хъйхъ между Русия и Китай има специално символично значение“, заяви Юрий Трутнев, представител на Кремъл в Далечния изток на Русия.

Китай иска да задълбочи практическото сътрудничество с Русия във всички области, каза китайският вицепремиер Ху Чунхуа на откриването.

Руският министър на транспорта Виталий Савелиев заяви, че мостът ще увеличи двустранната годишна търговия до над 1 млн. тона стоки.

Съкращаване на времето за пътуване

Мостът се строи от 2016 г. и беше завършен през май 2020 г., но откриването му беше отложено заради трансграничните ограничения, наложени от COVID-19, съобщи компанията БТС-МОСТ, която изграждаше моста от руска страна.

Според компанията превозът на товари по моста ще скъси разстоянието за пътуване на китайски стоки до Западна Русия с 1500 км. Превозните средства, които преминават по моста, трябва да плащат тол такса от 8700 рубли (150 долара), но се очаква цената да намалее, когато тол таксите започнат да компенсират разходите за строителство.

Русия съобщи през април, че очаква притокът на стоки към Китай да нарасне и търговията с Пекин да достигне 200 млрд. долара до 2024 г.

Китай е голям купувач на руски природни ресурси и земеделски стоки.

Страната отказа да осъди действията на Русия в Украйна и критикува западните санкции срещу Москва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 1 година
Без билки и химия. Само като си помисля че и тази година(като миналата) един милион руснаци повече ще се преселят на небето, отколкото ще се родят и ми става толкова готино. Ще не вмрела русия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
Борката
преди 1 година
Мента, глог, валериан, вазелин?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 1 година
Поне аз не съм чувал за такса за преминаване на мост 150 долара. Това при условия че има много по-богати страни от русия. Поредната схема на путин. Според руската преса се предвижда таксата да бъде намалена след 20 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
Да им по-лесно на китайците да направят ресто на исторически изконните земи на поднебесната в Сибир ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още