IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северна Корея: САЩ искат "азиатско НАТО"

Страната критикува новото споразумение на САЩ, Южна Корея и Япония в областта на военното сътрудничество

12:35 | 03.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Samsul Said/Bloomberg</em></p>

Снимка: Samsul Said/Bloomberg

Северна Корея критикува скорошното споразумение между Съединените щати, Южна Корея и Япония за укрепване на военното сътрудничество, определяйки го като средство за реализиране на план на САЩ за военен алианс в региона, подобен на НАТО, предава Ройтерс.

Говорител на министерството на външните работи на Северна Корея сподели същото в отговор на въпрос на държавната информационна агенция KCNA днес.

„Реалността ясно показва, че истинската цел на САЩ с разпространяването на слуха за „заплаха от Северна Корея“ е да си осигурят извинение за постигане на военно надмощие над Азиатско-Тихоокеанския регион“, посочва говорителят.

„Преобладаващата ситуация налага по-спешно засилване на защитата на страната, за да се справи тя успешно с бързото влошаване на средата по отношение на сигурността“, допълва той.

Лидерите на Съединените щати, Южна Корея и Япония се видяха в кулоарите на срещата на върха на НАТО миналата седмица и решиха да проучат допълнителните средства за засилване на „разширеното възпиране“ на Северна Корея. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още