IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Затварят оловното производство в ОЦК-Кърджали?

Кризисен щаб търси работа на 350 работници от завода

18:06 | 11.04.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Затварят оловното производство в ОЦК-Кърджали?

До края на тази седмица започват процедури по затваряне на част от оловното производство в Оловно-цинков комбинат (ОЦК) - Кърджали. Това заяви народният представител от ГЕРБ Цвета Караянчева, цитирана от Дарик радио.

От екоминистерството уточниха за Investor.bg, че засега не е издадена заповед за частично затваряне на производството, но такава се подготвя и предстои да бъде издадена от РИОСВ-Кърджали. Регионалната инспекция ще има задължението да проследи частичното затваряне на мощности.

Само за периода 1 до 6 април Кърджали е бил обгазяван два пъти, коментира Караянчева. Вече била надхвърлена допустимата бройка от средно дневни и средно годишни наднормени обгазявания.

Заради обгазяването на града в края на януари 2011 г. министрите Нона Караджова, Трайчо Трайков и Тотю Младенов предупредиха, че собственикът на завода трябва да предложи план за намаляване на замърсяването на атмосферния въздух със серен диоксид, в противен случай държавата няма да има друга алтернатива, освен да състави план за прекратяване дейността на част от оловното производство.

В момента кризисен щаб работи върху варианти за намиране на работа на служителите на завода, които ще бъдат съкратени. Става дума за близо 350 души.

Първоначално те ще бъдат регистрирани на трудовата борса, откъдето ще получават обезщетения за безработица, след което ще им бъдат предложени нови работни места в различни предприятия.

Областният управител Иванка Таушанова вече е провела срещи с големи работодатели в Кърджалийско за намиране на работа на съкратените работници.

Свързани компании:

ОЦК АД /в несъстоятелност/(5OTZ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
COBOSCHETO
преди 13 години
Едва ли :) Тука е емоцоионална тази позиция отколкото трезва :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
хендехох
преди 13 години
Утре дали цената на ОЦК ще мръдне?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още