IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прекратяват частично производството на ОЦК-Кърджали

Основният мотив за налагането на мярката е, че ОЦК не изпълнява екологичните изисквания при експлоатацията на инсталацията

14:41 | 15.04.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Прекратяват частично производството на ОЦК-Кърджали

Със заповед на директора на РИОСВ - Хасково се прекратява производствената дейност на част от оловното производство на „Оловно-цинков комплекс” (ОЦК АД) Кърджали. Ще бъде изведена от експлоатация машина от инсталацията за производство на олово и оловни сплави. Пломбирането ще се извърши от представители на РИОСВ - Хасково съвместно с представители на ОЦК, със съдействието на областния управител на Кърджали, съобщи екоминистерството.

Основният мотив за налагането на мярката е, че ОЦК не изпълнява екологичните изисквания при експлоатацията на инсталацията, замърсява въздуха със серен диоксид и олово и така създава непосредствена опасност и риск за човешкото здраве и околната среда.

През 2009 г. са регистрирани 203 превишения на серен диоксид над праговата стойност за средночасовата норма за опазване на човешкото здраве, а през 2010 г. – 88 превишения, при допустим брой от 24 превишения за една календарна година. Броят на регистрираните превишения е намалял след налагане на ограничителни заповеди от директора на РИОСВ - Хасково и предприетите от дружеството мерки за изпълнението им, но не е преустановен.

От началото на 2011 г. до 12 април т. г. са регистрирани 29 превишения на средночасовата норма за серен диоксид, като допустимият лимит за годината е вече изчерпан. Регистрираните стойности за олово в атмосферния въздух през 2009 г. превишават 1,66 пъти средногодишната норма, а през 2010 г. – 2,05 пъти.

Предприятието няма система за собствен мониторинг на емисии от вредни вещества - не се извършват собствени непрекъснати измервания на емисиите на прах и серен диоксид съгласно нормативните изисквания.

От екоминистерството припомнят, че са провели от есента на 2009 г. поредица от срещи с оператора на завода. Обсъдени са причините, поради които е забавена реализацията на инвестиционните намерения на оператора, както и мерките, които следва да бъдат предприети за прекратяване на еконарушенията.

През март 2011 г. е извършена поредна проверка на място, на която отново е констатирано, че емисиите вредни вещества се изпускат неорганизирано във въздуха, не се извършва оценка за неорганизирани емисии на площадката и не се предприемат мерки за ограничаването им, аргументира решението си министерството.

Свързани компании:

ОЦК АД /в несъстоятелност/(5OTZ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Internet
преди 13 години
останахме без износ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още