IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надзорът иска провеждане на обратни стрес тестове при инвестиционните посредници

Мерките целят повишаване на изискванията към капиталовата адекватност и ликвидността на посредниците при влошаващи се пазарни условия

15:06 | 03.11.11 г.
Надзорът иска провеждане на обратни стрес тестове при инвестиционните посредници

Комисията за финансов надзор иска провеждането на обратни стрес тестове при инвестиционните посредници с приет проект за изменение на Наредбата за капиталовата адекватност и ликвидността на посредниците (Наредба 35).

Предлаганите промени повишават изискванията към инвестиционните посредници за оповестяване, с цел да се подобри  прозрачността по отношение естеството на секюритизиращите дейности.

Допълват се вътрешните модели за изчисляване на капиталовите изисквания за пазарен риск. В капиталовите изисквания при използването на вътрешни модели се включват елементи, които отговарят на условията на стрес, с цел повишаване на капиталовите изисквания при влошаващи се пазарни условия и намаляване на възможността за проциклично развитие на сектора, заявяват от регулатора.

Въвежда се провеждането на обратни стрес тестове при използването на вътрешни модели.

Ограничава се възможността на инвестиционните посредници да моделират рисковете, свързани със секюритизацията в търговския си портфейл при използването на вътрешни модели.

В наредбата  се дава легална дефиниция на понятията „пресекюритизация“, „пресекюритизирана позиция“ и  „миграционен риск”.

Въвеждат се ограничен брой изключения при корелационно търгуване, за които заместник-председателят на КФН може да разреши на даден инвестиционен посредник да начислява цялостно капиталово изискване при спазването на строги минимални изисквания.

КФН е приела промени в Наредба № 29, която регламентира минималното ниво на кредитните рейтинги на банките, в които могат да инвестират пенсионните  фондове.

Проектите за промени са публикувани в сайта на КФН.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още