IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първата априлска сесия на БФБ премина при много слаба активност

Това ни очаква през по-голямата част от месеца, като изключения могат да бъдат АДСИЦ-ите и тютюневите компании, смята Владимир Малчев от Бул Тренд Брокеридж

15:21 | 02.04.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Първата априлска сесия на БФБ премина при много слаба активност

Водещият индекс на БФБ – SOFIX, се повиши с 0,8% в първата сесия за седмицата до ниво от 311,36 пункта при оборот от 569 хил. лв. BG40 се покачи с 0,4% до 104,51 пункта, BGTR30 прибави 0,3% до 257,87 пункта, а единствено BGREIT отстъпи - с 0,3% до 62,18 пункта.

„Изключително слаба бе търговията на БФБ днес. Единствено благодарение на това, че сравнително голям инвеститор разпродаде инвестициите си в няколко дружества, сред които ПИБ и Ломско пиво, БФБ не регистрира поредния си печален рекорд за най-малък дневен оборот“, заяви за Investor.bg Владимир Малчев*, инвестиционен консултант и управител на ИП Бул Тренд Брокеридж.

„За съжаление през по-голямата част от април ни очакват точно такива борсови сесии, като съживяване на активността на спекуланти и инвеститори може да видим едва към края на периода, когато ни очакват отчетите за първото тримесечие, от които трябва да видим, как спадът на икономическата активност в Европа и у нас се е отразил на представените на БФБ дружества“, коментира той.

„Предполагам, че каквато и да било активност преди това ще е свързана предимно с АДСИЦ-ите, които ще раздадат солиден дивидент през тази година, както и с тютюневите компании, около които продължава да има някаква интрига във връзка с приключилото раздържавяване на Булгартабак холдинг. Поименните компенсационни бонове също фокусират внимание в последно време, като тази тенденция вероятно ще остане в сила“, смята анализаторът.

На пазара на акции на БФБ търговията днес възлезе на 718 хил. лв., благодарение основно на  прехвърляне на 290 хил. акции на ПИБ на стойност 528 хил. при цена от 1,82 лв. за брой – понижение от 1,6% спрямо последната сделка с книжа на банката от четвъртък. Търговията приключи с две малки сделки, втората на цена от 1,91 лв. за акция – ръст от 3,2% спрямо миналата седмица.

С оборот над 10 хил. лв. бяха още само Ломско пиво (-16,9%) – 82 хил., Адванс Терафонд АДСИЦ (+0,6%) – 24 хил., Дружба стъкларски заводи АД (-14,6%) – 22 хил. и Агро Финанс АДСИЦ (+0,5%) – 14 хил.

В петък Адванс Терафонд предложи брутен дивидент от 0,25 лв. на акция за 2011 г., или 99,16% от печалбата за миналата година при изискване за минимум 90%. 

Търгуваха се общо 44 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи е 15/18, а при 11 позиции не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 3 хил. лв. с най-силен ръст след ПИБ е Енемона (+2,4%), а с най-голям спад са книжата на Ломско пиво и Дружба стъкларски заводи.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:31 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
ще не земете да затворите кепенците на битака?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още