IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нулев интерес към БФБ с изключение на тютюневите акции и фондовете за земя

Никой не иска да купува, най-малкото защото няма гаранция, че после ще може да продаде, коментира Петър Василев от Алфа Асет Мениджмънт

16:32 | 22.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Нулев интерес към БФБ с изключение на тютюневите акции и фондовете за земя

Водещият индекс на БФБ – SOFIX, спадна с 1% в днешната сесия до ниво от 301,92 пункта. От началото на седмицата индексът е на минус 0,4%. BG40 се повиши с 0,5 до 109,88 пункта, BGTR30 отстъпи с 0,2% до 250,29 пункта, а BGREIT загуби 1,6% до 70,49 пункта. 

“Днешната сесия на БФБ определено премина под знака на Булгартабак Холдинг и дъщерните му дружества. На борсата беше прехвърлен пакет от над 4% от капитала на холдинга при средна цена близо 49 лв. В последните седмици търговията с тютюневите дружества се радва на активен интерес, а цените продължават да вървят нагоре. Дали обаче продължаващото преструкуриране на собствеността на холдинга ще го остави на борсата или ще сме свидетели на поредните атрактивни дружества, които ще бъдат делиствани, е прекалено рано да се каже”, заяви за Investor.bg Петър Василев*, портфолио мениджър в Алфа Асет Мениджмънт.

“Като изключим сделките с тютюневите акции и фондовете за земя, интересът към останалите позиции е нулев от дълго време, независимо че според много брокери и анализатори цените на доста компании са атрактивни. Никой обаче не се чувства достатъчно смел, за да почне да купува, най-малкото защото няма гаранция, че после ще може да се освободи от инвестицията си на каквато и да е цена. И докато този омагьосан кръг не се разкъса по някакъв начин, борсата ще е място предимно за краткосрочни спекулации с цените на тази или онази акция, но не и за дългосрочни инвестиции”, коментира той.

В днешната сесия бяха прехвърлени 4,2% от капитала на Булгартабак на стойност 15,002 млн. лв. при средна цена от 48,98 лв. за акция, след като вчера през борсата преминаха 4,1% от акциите на холданга на една стотинка по-висока средна цена. Вчера ръстът по позицията бе 7,5%, докато днес се отчита спад от 4,1% при по-малки сделки в края на сесията.

Търговията с останалите компании на пазара на акции на БФБ възлезе на 432 хил. лв., като с най-голям оборот бяха три АДСИЦ-а: Агро Финанс (+0,2%) – 135 хил., Адванс Терафонд (-2,6%) – 70 хил. и ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя (-1,6%) – 28 хил. При още 8 дружества оборотът надвиши 10 хил. лв.

Вчера акционерите на Агро Финанс гласуваха за брутен дивидент от 0,036 лв./акция, а на 17 май акционерите на Адванс Терафонд гласуваха за разпределянето на дивидент от 0,25 лв./акция за 2011 г.

Търгуваха се общо 38 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи е 17/15, а при 6 позиции не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-силен ръст са акциите на София-БТ (+4,4%), ПИБ (+4,1%) и Благоевград-БТ (+3,8%), а с най-голям спад са книжата на Булгартабак (-4,1%), ФНИ България АДСИЦ (-3%) и Монбат (-2,9%).

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още