IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лавена ще строи нова сграда на стойност до 6,8 млн. лв.

Сградата трябва да отговори на новите, по-високи международни стандарти за производство, съхранение и експедиция на козметични продукти

09:37 | 20.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Лавена ще строи нова сграда на стойност до 6,8 млн. лв.

Лавена АД планира строителството на нова производствена и складова сграда с приемни и административни зони на стойност до 6,8 млн. лв., показва поканата за свиканото за 23 септември 2013 г. Общо събрание на акционерите.

Сумата е значителна на фона на активите на компанията в размер на 11,35 млн. лв. към 30 юни 2013 г. Именно защото инвестицията е на стойност над 1/3 от активите, за осъществяването й е нужно съгласието на Общо събрание на акционерите.

Финансирането ще е със собствени и привлечени средства. Паричните средства на компанията към 30 юни 2013 г. са за 2,84 млн. лв.  Голяма част от тях е резултат от приключилото през юни тази година увеличение на капитала с 66 652 акции с емисионна стойност 40 лв. на акция за общо 2,67 млн. лв. Акции записаха главно основният акционер Балтимор ЕООД и Софарма АД.

Предмет на договора са подготвителните работи и основно строителство на обект „Нова производствена и складова сграда с приемни и административни зони“, гр. Шумен, кв. Индустриален чрез изграждане на два етапа – Етап 1 и Етап 2, съгласно проектната документация и приложени технически спецификации с обща проектна РЗП от 8 502 кв.м. Срокът за строителство е не повече от 12 месеца.

„Новата сграда ще бъде разположена на площадката на „Лавена“ АД и е предназначена да отговори на новите, по-високи международни стандарти за производство, съхранение и експедиция на козметични продукти, с приоритетен дял на бебешка и детска козметика, се казва в мотивирания доклад на Съвета на директорите.

„С влизането в сила от 11 юли 2013 г. на Европейския регламент за козметичните продукти (ЕО) № 1223/2009 Лавена ще увеличи усилия си към производство на безопасни козметични продукти, които ще са в съответствие с Добрата производствена практика. Чрез въвеждане на GMP в козметичното производство ще се гарантира постоянно качество на продукцията, в съответствие с изискванията, като се постига контрол не само на крайния продукт, но и на всички етапи по време производство.

Целта на компанията е чрез непрекъснато разнообразяване на продукцията и обогатяване на производството с нови продукти, постоянно подобряване качеството на произвежданите продукти, да се увеличи обемът на реализираните сделки на вътрешен и външен пазар и да се постигане подобряване на финансовите резултати“, се казва в документа.

Лавена АД отчете 38% спад на печалбата на годишна база до 352 хил. лв. за първото полугодие на 2013 г. Продажбите намаляха с 4% до 4,18 млн. лв.

Акциите на Лавена АД се търгуват на цени между 30 и 45 лв. за акция в последните 12 месеца, като последната сделка е при цена от 43 лв. за акция, като пазарната капитализация е 11,5 млн. лв.

Свързани компании:

Лавена АД(LAV)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още