IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция на седмицата – Трейс Груп Холд АД

Книжата на строителното дружество са лидер по поскъпване сред компаниите от широкия индекс BGBX40

10:51 | 21.02.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Акция на седмицата – Трейс Груп Холд АД

Книжата на Трейс Груп Холд АД бяха избрани от екипа на Investor.bg за победител в тазседмичното издание на рубриката "Акция на седмицата".

Книжата на строителното дружество са лидер по поскъпване сред компаниите от широкия индекс BGBX40. За седмицата те записаха повишение от 12,43% до 7,083 лв. за ценна книга.

На второ място с ръст от 8% до 37 лв. е Юрий Гагарин АД, а на трето с 6,8% до 0,502 лв. за ценна книга е Феърплей Пропъртис АДСИЦ.

Книжата на Трейс Груп Холд АД поскъпват с 36% в последните 12 месеца до 7,083 лв. за акция и 171 млн. лв. пазарна капитализация. Оборотът в последната седмица възлезе на 702 163 лв. при 139 сделки. Така дружеството зае втора позиция по оборот след Адванс Терафонд АДСИЦ със 742 хил. лв., а трети бяха акциите на Българска роза АД гр. Карлово с 465 хил. лв.

Мажоритарният собственик на Трейс Груп Холд АД Николай Михайлов обмисля продажба на пакет от акции, като целта не е раздяла със собствеността в дружеството, а нарастване на дела на свободно търгуваните книжа на строителната компания, т.е. на нейния фрий-флоут, стана ясно през седмицата.

Към момента обаче не е ясно какъв ще бъде размерът на пакета от акции, който ще бъде предложен, както и при каква цена.

Под фрий-флоут се имат предвид всички акции извън мажоритарния акционер и големите миноритарни акционери (с над 5%) на дадена публична компания. Изменението на фрий-флоута може да стане и ако миноритарните акционери намалят своя дял в акционерния капитал, но в случая самият мажоритарен собственик ще предприеме подобен ход.

В прогнозата си за годишните финансови резултати, публикувана в началото на седмицата, от дружеството посочиха, че макар и мажоритарният собственик да счита, че цената на акциите понастоящем е подценена, се обмисля предприемането на действия за увеличаване на фрий-флоута.

Евентуална продажба на акции може да има след решение на Съвета на директорите, но не непременно след решение на Общото събрание на акционерите. На притежателите на акции може само да бъде предложено да гласуват вече взетото решение.

Същевременно Столична община избра Трейс Груп Холд да извърши ремонт на бул. „Цариградско шосе“. Стойността на поръчката е за около 10 млн. лв., пише в. Капитал Daily. Обединение на строителното дружество и на свързаната с нея „Инжпроект“ ООД е класирано на първо място в търга за ремонт на две нови отсечки от пътното плато на булеварда.

За 2014 г. Трейс очаква консолидирана печалба от около 10 млн. лв.

Свързани компании:

Трейс Груп Холд АД(T57)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:21 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още