IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евроинс Иншурънс Груп ще развива бизнеса си в Гърция със собствен клон

Компанията очаква 15 млн. евро приходи от бизнеса там през 2016 г.

18:52 | 23.06.16 г.
Евроинс Иншурънс Груп ще развива бизнеса си в Гърция със собствен клон

Евроинс Иншурънс Груп (ЕИГ) реши да развива бизнеса си в Гърция със собствен клон, след като не получи разрешение да придобие животозастрахователната компания Crédit Agricole Life, обяви групата чрез Бюлетин Investor.bg.

„Във връзка с решение на Гръцката централна банка от 21 юни 2016 г., с което не се одобрява придобиването на животозастрахователната компания Crédit Agricole Life от ЕИГ, българската застрахователна група реши да продължи да разраства бизнеса си в Гърция самостоятелно”, пише в решението.

Застрахователният подхолдинг на Еврохолд България АД планира да отвори собствен клон в южната ни съседка. По отношение на планирания вече финансов ресурс за придобивания в Гърция - ЕИГ ще го насочи към други потенциални сделки в Централна и Югоизточна Европа като част от стратегията за превръщането на застрахователната компания във водеща в региона.

От групата обявиха и основните мотиви, с които Гръцката централна банка аргументира решението си за сделката с Crédit Agricole Life. На първо място, банката посочва все още неприключилата програма на румънския финансов регулатор (ASF) относно Евроинс Румъния.

Втората причина е относително високият размер на придобиваната компания - Crédit Agricole Life, спрямо размера на купувача ЕИГ.

Сред мотивите са и по-големите възможности за подкрепа на придобиваната компания Crédit Agricole Life от страна настоящия й собственик от тези на купувача.

Във връзка с тези мотиви, ЕИГ прави две важни уточнения . Първото е, че одобрената от румънския регулатор програма за Евроинс Румъния се изпълнява в срок по утвърден от надзора план и трябва да приключи до 26 ноември 2016 г.

Освен това групата прави сравнение, че за 2015 г. приходите на ЕИГ са 250 млн. евро., а тези на Crédit Agricole Life за същия период - 21 млн. евро.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Към април 2016 г. капиталът на ЕИГ 250 млн. евро, а този на Crédit Agricole Life - 40 млн. евро. Към края на 2015 г. броят на служителите на ЕИГ е 1 400, а този на Crédit Agricole Life - 30.

ЕИГ развива дейност на гръцкия пазар чрез партньора си Global Insurance от август 2014 г. За първото полугодие на 2016 г. холдингът реализира над 6 млн. евро приходи от застраховки в Гърция. Очакванията за цялата 2016 г. са премийните приходи да достигнат 15 млн. евро.

Към юни 2016 г. за ЕИГ в Гърция работят 20 служители, като екипът й ще продължи да се разраства.

"Решението на Гръцката централна банка за сделката с Crédit Agricole Life по никакъв начин не променя плановете ни за развитие на бизнеса в Гърция. Бизнесът ни в страната се разраства динамично, а и холдингът е добре капитализиран, което ще ни позволи да растем органично. В същото време ще продължим да се оглеждаме за стратегически придобивания, които биха ни донесли ускорен растеж", коментира в прессъобщението изпълнителният директор на ЕИГ Кирил Бошов.

По отношение на чаканото одобрение за сделката по придобиването на украинския застраховател HDI Strakhuvannya от страна ЕИГ - финансовият надзор в Украйна е задал два формални уточняващи въпроса - относно автобиографията на член на Съвета на директорите на застрахователния холдинг и относно участието на миноритарен акционер в капитала на дружеството.

На тези два уточняващи въпроса вече е отговорено и компанията очаква положително становище на регулатора по сделката в кратък срок. Съгласно нормативната уредба в Украйна всяко искане на местния регулатор за допълнителна информация по сделка за придобиване е съпътствано от текущо решение, с което не се одобрява сделката.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
През първото тримесечие на годината ЕИГ увеличи капитала си със 195,6 млн. лв. до 483 млн. лв., което беше вписано в Търговския регистър на 01 април 2016 г. Основната цел на това увеличение беше да се осигури подкрепа за експанзията на бизнеса в Югоизточна Европа и за дейността на дъщерните дружества в региона, припомнят от компанията.

През последните няколко години ЕИГ придоби застрахователния бизнес на германската Talanx International в България – „ХДИ Застраховане", на холандската Achmea в България, които работеха с марка "Интерамерикан", както и на QBE в България и Румъния.

ЕИГ е фокусирана в предлагането на пълен набор застрахователни продукти в областите общо, здравно и животозастраховане. Базираната в София група оперира в 7 европейски държави, има над 7% пазарен дял в България, Румъния и Македония, а от 2014 г. стартира дейност и на територията на Гърция.

Групата има над 2 млн. клиенти, 1 400 служители и годишни приходи за над 250 млн.евро. ЕИГ е дъщерно дружество на Еврохолд България, което пък оперира в Централна и Югоизточна Европа с фокус върху небанковите финансови услуги и управлението на активи.

Днес нямаше сделки с книжа на Еврохолд България АД и ЗД Евроинс АД.

Свързани компании:

Еврохолд България АД(EUBG)

ЗД Евроинс АД(5IC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още