IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 12 млн. лв. осребриха синдиците на КТБ през юли

Синдиците са поискали от Централен депозитар информация за ценните книжа, собственост на банката и нейни клиенти в качеството й на посредник

14:15 | 05.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Близо 12 млн. лв. събраха синдиците на Корпоративна търговска банка (КТБ) от предприети от тях правни действия по осребряване на вземанията на банката през юли. Това става ясно от четвъртия вече месечен отчет на Ангел Донов и Кристи Маринова, публикуван на сайта на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).

Сумата е шест пъти по-висока от събраните през юни 2 млн. лв. и четвъртата най-голяма от началото на 2016 г.

Най-голяма част от вземанията през юли – около 11,37 млн. лв., са от юридически лица по дължими от тях кредити, 458,3 хил. лв. са от осребрени ценни книжа, 40,5 хил. лв. - от физически лица, а малко над 5,8 хил. лв. са вземания, класифицирани в графа „други“.

Отчетът е четвъртият, който се съставя за месечен период, а не за седмичен, от 26 април насам, откогато са последните промени в Закона за банковата несъстоятелност (ЗБН), предоставили възможност на Маринова и Донов да не се отчитат за дейността си всяка седмица.

Тъй като в отчета всички данни, отнасящи се до физическите и юридическите лица, са заличени, не става ясно срещу кои компании синдиците и техният екип са образували изпълнителни производства, спрямо кои пристъпват към изпълнение на особени залози, на кои са пратили писма с покани за доброволно изпълнение, за задълженията на кои са се обърнали към частни съдебни изпълнители и спрямо кои са поискали налагане на запори.

Синдиците продължават със съдебните дела, със съставянето на отговори по възражения, да провеждат срещи с компании, длъжници, Фонда за гарантиране на влоговете в банките и др. От документа, съставен в 26 страници, става ясно, че Донов и Маринова са се срещнали с представители на Международния валутен фонд във връзка с посещението им в България относно Програмата за оценка на финансовия сектор (FSAP).

През юли синдиците са поискали от Централен депозитар АД детайлна информация, касаеща ценните книжа, собственост на КТБ, както и тези, принадлежащи на нейни клиенти, но държани от банката в качеството й на инвестиционен посредник.

Маринова и Донев са изпратили 16 молби до синдиците на дружества, чието имущество служи за обезпечение по отпуснати от КТБ кредити, с искане за уведомяване за предприети действия за продажба на заложени имущества в полза на банката.

Синдиците са пратили и 45 молби до частни съдебни изпълнители с искане на информация относно предприети действия за продажба на недвижими имущества, заложени като обезпечение по отпуснати кредити.

Изпратена е молба до Софийска градска прокуратура за извършване на проверка по повод отправени заплахи към адвокат, обслужващ КТБ, във връзка със заведени дела от банката срещу четири неупоменати дружества длъжници.

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още