IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Expat: Стартирали сме процеса на паспортизация на фонда във Великобритания

От компанията не могат да се ангажират със срокове

10:38 | 19.01.17 г. 5
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;личен архив</em></p>

Снимка: личен архив

"Листването на чужд пазар е важно за реализирането на Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF като проект. Стартирали сме процеса за паспортизация на фонда от местния регулатор във Великобритания. Това е първата стъпка, а втората е самото листване на Лондонската фондова борса", заяви в интервю за Investor.bg Мария Бойчинова, главен финансов анализатор и член на Съвета на директорите на Експат Асет Мениджмънт.

„Една от целите на индексния фонд върху SOFIX е да даде бърз и лесен достъп на чуждите инвеститори до българския капиталов пазар. Избрахме Лондон не защото е във Вликобритания, а защото е най-големият център за търговия на книжа от развиващи се пазари. Според нас акциите на фонда трябва да се търгуват там, където са събрани най-много потенциални инвеститори“, коментира Бойчинова.

По думите й крослистването е естественият път за развитието на подобен продукт. „Искаме по този начин да привлечем чужди капитали на българската борса. Когато един чужд инвеститор реши да инвестира в малка държава като България, най-лесният и евтин начин е да го направи през пасивен ETF, който се търгува на голям чужд пазар. Ако трябва да търгува през БФБ и да търси партньори за това у нас, вероятно би се отказал“, смята тя.

Бойчинова обясни, че няма друга българска компания или фонд, които да са се листнали на Лондонската борса. Дори в другите държави от региона няма. „В този смисъл всичко е за първи път и е трудно да оценим сроковете. Работим услилено, за да се случи възможно най-скоро“, заяви тя.

Напоследък обаче при съчетанието на думите „Великобритания“  и „инвестиции“ се появява чувство на страх от неизвестното, от рисковете за това какво ще донесе излизането на страната от Европейския съюз.

„Темата за Brexit е особено актуална и ние внимателно следим новините. На този етап не виждаме рискове за търговията с чужди компании на борсата в Лондон“, коментира Бойчинова.

Тя не изключва вероятността някои банкови институции да се преместят от Лондон, но не смята, че това силно ще повлияе на размера на пазара и оборотите.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
„Дългосрочно виждаме Лондон като устойчив пазар и място с добри условия за бизнес“, отбеляза финансовият анализатор.

Бойчинова очаква през 2017 г. по-голям интерес от чуждестранни инвеститори към българския капиталов пазар. По думите й това обаче зависи до голяма степен от икономическата и политическа стабилност в страната.
„Смятаме, че през 2017 г. инвеститорите в глобален мащаб ще бъдат по-склонни да инвестират в рискови активи“, добави тя.

Както свикнахме да чуваме, на ETF-а се възлага задачата да „възстанови пазара“. „Нашата задача е да наложим на пазара един прозрачен и ликвиден инструмент за инвестиране на Българската фондова борса. В чужбина пасивните ETF-и са предпочитана форма за инвестиции от много години насам. Възстановяването на пазара ни зависи от различни фактори. Да, ETF-ът може да се окаже един от тях. Това не ни тежи, но ни прави по-отговорни“, коментира Бойчинова.

Мария Бойчинова е един от основните участници в създаването и управлението на българския индексен фонд върху SOFIX. Преди да се присъедини към екипа на Експат тя е работила като финансов анализатор в норвежката финансова компания Edge Capital. Има бакалавърска степен по икономика и математика от Vassar College, Ню Йорк. От 2016 г. е сертифициран финансов аналитик (CFA).

Свързани компании:

БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF(BGX)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 1
redcretin
преди 7 години
Веселба, и след БРЕКСИТ какво? Че то няма да има свободно движение на капитали, ако Англия не е в ЕС дори и по досегашния куц начин :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
Птица
преди 7 години
Тепърва ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ЩЕ ТРЯБВА ДА СИ ИЗМИСЛЯ НОВА ФИНАНСОВА СИСТЕМА, ЩОТО СЕГАШНАТА И Е СВЪРЗАНА С ЕС И МИТА И ДАНЪЦИ, ВСИЧКО НАНОВА .. ТОВА Е ДЕГРЕАДИВНО И НЕ ПОДХОДЯЩО КАТО ПРОЦЕС, ВЪОБЩЕ НЯМА СМИСЪЛ НО УВИ .. НАД 67 ГОДИНИШНИ ДЕГРАДАНТИ РЕШИХА !!! ПЪЛНА ПОЛУЛИСКА ГЛУПОСТ!! А ТИЯ ОТ ЕКСПАТА КЪМ ЛОНДОН !! УСПЕХ!!!https://smnweekly.com/2017/01/12/thecityuk-points-key-priorities-to-address-in-brexit-negotiations/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
Птица
преди 7 години
Какъв капиталов пазар, само некадърности и нищо НИКОЙ НЕ ПРОМЕНЯ, КОЙ ДОПУСНА ЕНЕРГОНИ С КОЛКО СТОТИН МИЛИОНА БРОЙКИ, ТРЕЙС С 300 ПЪТИ ПРЕЗАПИСВАНЕ, ЗХБГ СЪС 175 МЛН.БР., ЕНЕМОНА СЪС ПАК КОСМИЧЕСКИ ПАРАМЕТРИ!!?? СМЕШНА Е ЦЯЛАТА СИТУАЦИЯ !! НИТО ИНФОРМАЦИЯТА Е ХОРИЗОНТАЛНА, НИТО ИНВЕСТИЦИОННИТЕ ПОСРЕДНИЦИ СИ ВЪРШАТ РАБОТАТА, ЕДВА КРЕТАТ !?? САМО *** И ММАЛОУМНИЦИ, КАК ДА СТАНЕ ДА ИМАТЕ КАПИТАЛОВ ПАЗАР !!ФИНАНСОВОТО ПОСРЕДНИЧЕСТВО И ПРЕДИ 2007 ГОДИНА СИ БЕШЕ СУПЕР НЕКАДЪРНИ И ЗАВИСИМО!!! ВЪОБЩЕ КАКВО ДА ГОВОРИМ ЗА СВЪРЗАНИ ЛИЦА И ТАМ АГЕНТИТЕ ИМ !! КАКТО ДА КАЖЕМ ЗА БАНКИТЕ, ДСК И БУЛБАНК, КАТО ПРОДАДОХА АКЦИИ ЗА НАД 50-70 МЛН.ЛВ ЗА НЯКОЛКО СЕСИИ И ВСИЧКО СВЪРШИ С ТАЗИ БОРСА ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 8 ГОДИНИ!!!! СЕГА ПАК, ТАКА ЛИ ЩЕ СА ПЪРВИ БАНКИ ЩОТО, ТОВА КАК ПОДРЕЖДА ТОГАВА ОСТАНАЛИТЕ УЧАСТНИЦИ !!?????КОЙ ДА РАЗСЛЕДВА ТИЯ БАНКИ, ЩО ТАКА ПРАВЯТ ????? ВЪОБЩЕ СТЕ НА СВЕТЛИННИ ГОДИНИ ОТ КАПИТАЛОВ ПАЗАР!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
Спящият бик
преди 7 години
И добър ПР подход от страна на Николайчовците. Щото съфорумците като ги чуят тях и все за салама се хващат. А тази усмивка обезоръжава! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 3
Батя
преди 7 години
Браво на тая мацка! Изучила се в чужбина и се завърнала в България да работи и да допринася за развитието на местния капиталов пазар и икономика. Чудесен пример, дано повече млади българи да го последват! Тогава и Софикс 2 000 ще ни се струва евтиния :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още