IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФБ започва април с лек спад и с очакване за интересно второ тримесечие

Анализаторите очакват отчетите за първите три месеца от годината, както и евентуалното публикуване на проект на нови правила за изчисляването на SOFIX

18:31 | 03.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

След като през последните две седмици наблюдавахме повишаване на изтъргуваните обеми на пазара, предимно заради ребалансирането на портфейлите на големи институционални инвеститори към края на месеца, днес Българската фондова борса (БФБ – София) приключи с нисък оборот на регулиран пазар и леки спадове на повечето индекси.

Основният индекс SOFIX се понижи с 0,14% до 633,13 пункта. По-широкият BGBX40 отчете спад от 0,09% до 124,79 пункта, а BGTR30 изтри 0,13% до 503,17 пункта. Секторният BGREIT нарасна с 0,09% до 108,69 пункта.

Оборотът на регулиран пазар възлезе на 224,4 хил. лв. след 165 сделки.

„По-голямата част от инвеститорите са в очакване на повече яснота относно евентуалното сформиране на ново правителство и бъдещите политики, които то ще предприеме в своя мандат. Според мен бързото и успешно преминаване през този процес ще спомогне за намаляване на несигурността сред пазарните участници, както и до по-позитивни нагласи за пазара ни в средносрочен план“, коментира пред Investor.bg Красимира Паунина, CFA, портфолио мениджър в „Селект Асет Мениджмънт“.*

По думите й първото тримесечие на 2017 г. вече измина и анализаторите очакват информация за резултатите на публичните компании за този период. „През последния месец бяха обявени и намерения за увеличение на капитала на няколко публични компании. Не липсват и прогнози за евентуално разпределение на дивиденти от печалбите за 2016 г. на повечето дружества, които исторически водят такива политики“, обясни Паунина.

Според нея на фона на сравнително ниските нива на лихвените проценти по депозитите този фактор би могъл да е водещ за част от индивидуалните инвеститори, които се обръщат към БФБ като възможност за инвестиция на разполагаемите средства.

Тя обясни, че друга предстояща информация, която би трябвало да е от особен интерес за повечето пазарни участници, ще бъде свързана с евентуалното публикуване на проект на нови правила, свързани с ребалансирането и изчисляването на индекса SOFIX.

Не на последно място порфолио мениджърът отбеляза, че по данни на Българската асоциация на управляващите дружества (БАУД) активите на договорните фондове регистрират плавно нарастване през последните месеци, което би трябвало да доведе до потенциална по-висока активност на пазара.

„Според мен всичко това предопределя сравнително интересно второ тримесечие на 2017 г. за БФБ“, допълни тя.

В първия борсов ден на седмицата и месеца лидер по оборот е Адванс Терафонд АДСИЦ с 53,5 хил. лв., следван от Синергон Холдинг с 30 хил. лв. и Химимпорт с 26,3 хил. лв.

Софарма е най-печелившата компания с ръст в цената на акциите от 1,5% до 3,97 лв. На второ място е Адванс Терафонд с покачване от 0,1% до 2,14 лв.

От страната на губещите са Фонд имоти АДСИЦ със спад в цената на акциите от 13,3% до 0,04 лв. за брой. Книжата на Химимпорт поевтиняха с 3,4% до 1,47 лв., следван от Златен лев Холдинг с понижение от 3,3% до 1,07 лв.

*Мнението има аналитичен характер и не представлява препоръка за вземане на инвестиционно решение

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:05 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още