IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свилоза ще инвестира 12,5 млн. евро в ново дружество за производство на целуоза

Свищовското предприятие ще си партнира с индийска компания

17:14 | 19.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Свилоза АД</em></p>

Снимка: Свилоза АД

Новото дружество ще има едностепенна форма на управление – Общо събрание и Съвет на директорите.

То има за цел да увеличи конкурентоспособността на „Свилоза“, както и рентабилността на производството. За индийската компания ползата е стартиране на производство в Европейския съюз (ЕС) и разширяване на географията на продажби.

В мотивирания доклад се посочва още, че и двете страни по сделката са традиционни производители в своята област. „Сигачи Индъстрис Прайвит Лимитид“ разполага с достатъчен опит в производството на микрокристална целуоза, а Свилоза“ разполага с достатъчно количество суровина за новото производство.

Финансови резултати

Към 30 юни 2017 г. свищовското предприятие отчита на консолидирана база нетни приходи от продажби на стойност 66,9 млн. лв., което представлява повишение от 27,52% в сравнение с година по-рано.

Към края на полугодието нетната печалба на дружеството отчита значително повишение с 416,68% до 12,9 млн. лв. спрямо 2,5 млн. лв. през същия период на предходната година. Ръстът се дължи на по-високи приходи и по-голяма брутна печалба. Резултатът от оперативна дейност е 13,2 млн. лв. спрямо 2,9 млн. лв. година по-рано, а нетните финансови разходи се свиват с 18% до 342 хил. лв.

„Сволоцел“ ЕАД е основно дъщерно дружество на „Свилоза“ АД и неговите резултати са от решаващо значение за икономическата група. Преобладаващият дял на продажбите за експорт прави дейността на „Сволоцел“ силно зависима от състоянието на икономиките на съседните държави и тези в състава на ЕС.

Пазарни тенденции и предвиждания по отношение изменението на ценовите равнища

Продажните цени на целулозата за второ тримесечие на 2017 спрямо същия период на 2016 г. са по-високи с 24%. Постигнатите продажни цени за шестмесечието на 2017 г. са по-високи с 9% спрямо същия период на 2016 г., посочват от дружеството в доклада за дейността си към 30 юни.

Очакванията са за месеците август и септември 2017 г. да бъдат запазени нивата на цените, достигнати през месеците юни и юли на 2017 г. От октомври 2017 г. се очаква леко понижение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 14:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още