IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Градус" очаква силен инвеститорски интерес

През 2017 година дружеството отчита рекордни приходи и печалба

08:02 | 14.03.18 г.
<p>
	<em>Георги Бабев.&nbsp;Снимка: Личен архив</em></p>

Георги Бабев. Снимка: Личен архив

- Какъв тип инвеститори очаквате да се включат в предлагането? И какво ви кара да мислите, че те ще ви се доверят?

Очакваме наши инвеститори да са както институционални и чуждестранни, така и местни. През последните 10 години, след финансовата криза, потокът на капитали от чуждестранни инвеститори беше предимно изходящ. Много ще се радваме, ако върнем част от тях обратно на БФБ, а защо не и да спечелим нови. Надяваме се също така и ритейл инвеститори да участват на IPO-то. Както всички знаем, тези инвеститори осигуряват ликвидност, както и активна търговия с акцията на вторичен пазар.

Едно от нещата, на което инвеститорите държат, е доверието в мажоритарния акционер. Колкото и качествена компания да има на пазара, ако няма доверие на мажоритарния собственик, трудно се намира кой да инвестира в нея.

Собствениците на "Градус" АД вече са спечелили доверието на партньори като Acibadem, IHH - втората по големина болнична група в света, Световната банка, която е акционер в Acibadem Cityclinic, Risoil - партньор на собствениците в "Бисер Олива". "Градус" работи с имена като: Glencore, Bunge, Cargil и други. Сигурни сме, че това, наред с добрите ни финансови резултати, ще е достатъчно основание за инвеститорите да ни се доверят.

- Планирате ли разпределяне на дивиденти в бъдеще и каква е била дивидентната политика досега?

- Досега дружествата от групата са разпределяли голяма част от печалбата си като дивидент. Имаме планове това да продължи. Ниската задлъжнялост на компанията ни го позволява.

- Ако привлечете 100 млн. лв. и те се разпределят в акционери в дял с под 5%, то ще заемете 4-то място по тежест сред компаниите в SOFIX, ако имате 750 акционера и покриете ликвидните критерии, ще влезете в SOFIX. Бихте ли искали да сте част от основния индекс?

- Предвид позициите, които има компанията в момента – да, смятам, че мястото на "Градус" е в основния индекс SOFIX.

- Пилешкото месо има и фенове, и хора, които го избягват. Счита се за по-леко месо, но рибата се сочи като много полезна, мнозина стават вегетарианци или вегани, а четвърти дори и с опасност за здравето ще си хапват свинско. Какви са тенденциите при консумация на пилешко месо в Европа и в света? Пазарът свива ли се или расте и с какви темпове?

- Тук става въпрос както за съставки, така и за лични вкусове и предпочитания. И все пак трябва да отбележим, че пилешкото е едно от най-богатите на полезни съставки меса, а освен че е здравословно, то е балансирано и на относително добра цена.

Пилето се откроява с високото си съдържание на витамин B3, В12, А, С и фолиева киселина, минералното и витаминното му съдържание е много високо, има по-големи количества желязо и цинк от червеното месо.

Прогнозите са консумацията на пилешко месо в страните от ЕС да нараства с 2% - 3,5% до 2025 г. Поради факта, че България изостава от средната консумация на месо в региона, смятаме, че този темп на нарастване ще бъде по-голям в страната.

- Има ли некачествено пилешко месо в търговската мрежа? Какво например означава, като сложиш пилешкото в тигана, да пусне много вода - добре или зле говори за качеството на пилешкото?

- За съжаление, некачествени продукти има във всички браншове. По отношение на съдържанието на вода в пилешкото месо "Градус" беше компанията, която първа заговори открито за това и категорично се противопостави на добавянето на вода в пилешкото месо. Ето защо марката се възприема като синоним на натурално месо без добавки.

В последните години клиентите промениха изискванията си относно качеството на месото и започнаха да избират качествени продукти, което е чудесно. По-качественото, дори и на по-висока цена, става по-предпочитано. Доверяват се все повече на утвърдените производители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още