IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Огнян Николов: Малки промени в ЗППЦК може да направят БФБ магнит за свеж капитал

Положението е тежко, но не безнадеждно, смята инвеститорът от Виена

08:31 | 26.09.18 г. 13
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Огнян Николов във Виетнам в тунелите Ку Чи, които са построени от партизаните по време на войната в страната. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Огнян Николов във Виетнам в тунелите Ку Чи, които са построени от партизаните по време на войната в страната. Снимка: Личен архив

7) Комуникация – КФН – Надзор на инвестиционната дейност (Бойко Атанасов) - според мен трябва поне 2 пъти в годината да дава под формата на видео или интервю отчет какво е свършила, какви проблеми има, как смята да ги реши и какво ще предприеме в бъдеще. Без да правя реклама на Investor.bg, смятам, че това е подходящото място за борсовата тематика.

Ако го направят в друга медия, не мисля, че някой ще я вземе на сериозно. Тази комуникация и презентация създава връзка и доверие между участниците. Такава липсва сега. Това може да става и съвместно с управителите на БФБ. При БФБ има много голямо подобрение, но е все още недостатъчно.

Ако тези мерки не се предприемат – culpa lata, картинката ще си остане същата – БФБ, КФН и правителството ще обявят постоянни напредъци, успехи и победи, а в икономиката и борсата ще влизат все по-малко инвестиции и България и БФБ ще губят пазарни дялове. Позната картинка от соц. времето – вечно преизпълнен план с големи герои и накрая едно голямо нищо... Клинична смърт, вместо динамично развитие..

Постоянният растеж на спестявания в банковата система (реално на негативна лихва – спестителите губят покупателна способност), показва, а както IPO-то на Градус, че в България има достатъчно пари, но поради лошата защита на капиталодатели (за фирмени облигации да не говорим, където е реалното турбо за икономиката), капиталът остава безработен и не инвестиран. Това е моето виждане. Аз допълнителен ресурс на БФБ няма да отделя, ако няма промяна.

Как се развиват урановите позиции?

Уранът е в растящ тренд. Цената на дневнотъргуваната единица се качи от 22 на 26 долара. Какво друго да кажа. Ще се повторя може би, но този пазар е тесен и интересен.

Как ще се представи SOFIX в близко бъдеще?

Тук оставам песимист. Всички индекси, които следя, пробиха върховете от 2007 г., а само SOFIX и АТХ не. Това трябва да се види в контекста, че през 2007 г. имаше много голям балон, но и от геополитическа гледна точка. България се асоциира с Източна Европа, която в момента не е на мода, а през 2007 г. беше. Също така ние се намираме на Балканите и новините са предимно за Турция, Румъния и Гърция, които са изключително негативни. Така  че импулс няма как да дойде от регионална гледна точка.

Другата гледна точка е съставът на SOFIX – коя (кои) позиция (и) има(т) потенцял да повдигне индекса? Точно обратното виждам дори. Така че за съжаление не виждам как БФБ ще привлече капитал в близко бъдеще.

Бих се радвал да прочета интервюта от Inta53, Kiro, pipbel, precacanoto, ceneto, dex, pepe1234, black & white catfood, dddd, trakatrak, bse trader и, разбира се, Грую Груев. Според мен тези участници имат свои стил и виждане на инвестиране и имат какво да кажат за БФБ и най- важното, какво според тях трябва да се подобри, за да стане нашата борса по-интересна и по- доходоносна.

Искрено желая БФБ да е известна и уважавана и затова критичният поглед - юридическото ми виждане и цитати от римско право, се базират на моите бегли познания в тази област. Въпреки това слабостите толкова силно се набиват и дразнят чувството ми за справедливост, че не мога да си затворя очите.

Свързани компании:

Хидропневмотехника АД(HPT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 25 rate down comment 0
kosiabosia
преди 5 години
Поздравления за статията! Да, наистина е време да се събудим и започнем да пускаме сигнали за всички нередности, с които ежедневно се сблъскваме. Синдиците са един осарник, който отдавна трябваше да бъде погнат. Пожелавам успех в намирането на адвокат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 1
petyob
преди 5 години
като не върви играта години наред - сменяме треньора/ръководството на БФБ! Няма к'во още да дъвчеме законите .. колко още? 100 години?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 2
petyob
преди 5 години
при една прохождаща борса от 20ина години дали трябва да разчитаме на закони и както и промени на законите предложени от Иван Такев, Карина, ...Toranaga :) и т.н . Хората си имат добре работещи борси и закони от стотици години - защо просто не ги препишеме едно към едно?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 16 rate down comment 0
DarkStar
преди 5 години
Специални поздравления за действията ти със сигналите към институциите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 2
petyob
преди 5 години
на https://***.numbeo.com/cost-of-living/compare_countries_result.jsp?country1=Germany&country2=Vietnam . В интерес на истината вярвам повече на този сайт ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
petyob
преди 5 години
на https://***.numbeo.com/cost-of-living/compare_countries_result.jsp?country1=Germany&country2=Vietnam . В интерес на истината вярвам повече на този сайт ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 6
petyob
преди 5 години
Хубава статия. Но като видях за сравнението на цени на стоки във Виетнам с Германия и разсъжденията за покупателната способност в държавите отидох да провер
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
redcretin
преди 5 години
За БГ? БФБ и КФН кучета ги яли, тепърва очаквам големите скандали и ликвидацията и на двете в рамките на 2 години. Кой изобщо си губи времето там, ако не е мажоритар...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 21 rate down comment 3
Грую Груев
преди 5 години
Страхотно интервю, изчетох го с огромно удоволствие - по-добре и ясно няма как да бъде казано! Ех, да имаше повече българи като теб, особено в сферата на действието, а не само на приказките и фейсбук революциите - признавам си, че и аз съм то вторите, нищо че нямам фейсбук :)И един приятелски съвет - недей да вкарваш толкова много термини на латински. За мен не е проблем, тъй като съм учил латински като свободноизбираем предмет в магистратурата ми по Право, но за повечето хора създава усещането за академичност (т.е. надутост, според разбиранията на средностатистическия българин). За пред КФН явно работи отлично - отново поздравления за разбиването на статуквото, все едно слушам професора ми по финансово право, но за пред масовата аудитория е добре да се ограничиш до 3-4 фрази :) Това е само приятелски съветОтново - поздравления и чакаме още!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
SoHo
преди 5 години
Timing-a е труден :) в момента сме в най дълъг бичи пазар в историята на СП 500 въпреки всички проблеми За Виетнам, предполагам кризата при развиващите се пазари и дълговете в долари ще ги засегне по остро в близко бъдеще но дългосрочно изглежда много атрактивен пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още