IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки тежката 2020 г. "Стара планина" прави заявка да разпредели дивидент

Холдингът прогнозира продажбите да се свият с 12% през тази година, но финансовият резултат ще се запази близо до нивата от 2019 г.

14:46 | 21.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, архив, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, архив, Investor Media Group

В отчета си компанията не отминава и една сериозна причинита за отрицателно влияние на финансовите резултати, каквато е продължаващото непазарно определяне на значителна част от компонентите на цената на електроенергията и антипазарното поведение на големи производители и търговци на електроенергия.

„Историята на групата показва, че ние имаме опит в преодоляването на кризи и намаляване на рисковете, произтичащи от тях. Затова първостепенна задача и през 2021 година ще бъде запазване на основните и разширяване на присъствието на новите пазари. Това ще изисква от нас да предложим добри цени, високо качество, къси срокове на доставка и разширяване на гамата от продавани продукти, съобразно специфичните изисквания на клиентите“, казват от компанията.

Инвестициите в цялата група на „Стара планина холд“ АД през 2020 година достигнаха близо 16 млн. лева. В тези условия предприятията планират през 2021 г.  над 14,7% ръст на инвестициите, които да доведат до въвеждането на нови продукти, по-висока производителност и съответно по-добро заплащане на заетите лица.

Като водещ приоритет през тази година дружеството посочва запазването на основните специалисти. Производителността на труда през тази година се увеличи с 1,2%. През 2021 година се предвижда запазване броя на заетите лица при ръст на производителността на труда с 2,7% и на средната месечна работна заплата с 5,7%.

„Постигането на добър финансов резултат при очаквания обем продажби е основна задача за осигуряване на повишаване на пазарната капитализация на дружествата от групата, с оглед гарантиране вложенията на акционерите и тяхната доходност“, посочват още от холдинга.

Миналата седмица компанията обяви резултати на част от дружествата в портфейла си, след като изпрати труден ноември. Производителят на козметика „Българска роза“ приключи миналия месец на загуба в размер на 73 хил. лв., след като през октомври отчете печалба от 20 хил. лв. След лошите данни за ноември отрицателният финансов резултат набъбна до загуба в размер на 82 хил. лв. към края на ноември. Продажбите през миналия месец се понижават с 59% на месечна база до 131 хил. лв.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Междувременно друго предприятие от холдинга - „Елхим - Искра", обяви приходи от продажби за ноември 2020 година в размер на 3,5 млн. лв. и с натрупване от началото на годината в размер на 28,8 млн. лв., което е спад от 8,56% спрямо приходите към ноември 2019 г. Печалбата на дружеството през ноември е в размер на 68 хил. лв., а от началото на година финансовият резултат е загуба в размер на 688 хил. лв.

Днес „Стара планина холд“ публикува данни и за другите две големи свои дружества – „М+С Хидравлик“ АД и „Хидравлични елементи и системи“ АД.

Казанлъшкото предприятие „М+С Хидравлик“ отчете продажби за ноември в размер на 10,2 млн. лв. и с натрупване от началото на годината в размер на 94,4 млн. лв.  Междинната неокончателна брутна печалба за месеца е в размер на 1, 4 млн. лв. , като от началото на годината тя възлиза на 14,5 млн. лв.  

Дружеството прогнозира приходите от продажби през декември да са за малко над 8 млн. лв. и 102,5 млн. лв.  от началото на годината.

Финансовият резултат на „Хидравлични елементи и системи“ АД за ноември е брутна печалба в размер на 687 хил. лева, като от началото на годината тя възлиза на 5,9 млн. лв.

През миналия месец дружеството е продало стоки за 4,3 млн. лв., а от началото на годината продажбите се свиват с 19,4% на годишна база до 47,3 млн. лв.

Ямболското предприятие прогнозира продажбите през декември да се понижат до 3,6 млн. лв., като очакванията са годишният спад на продажбите да бъде със 17,67%.

От началото на годината акциите на „Стара планина холд“ поскъпват с 9,24% при пазарна капитализация от 109,2 млн. лв.

Свързани компании:

Българска роза АД гр. Карлово(ROZA)

Хидравлични елементи и системи АД(HES)

Елхим-Искра АД(ELHM)

М+С Хидравлик АД(MSH)

Стара планина холд АД(SPH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още