IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БАКР потвърди кредитния рейтинг на "Делта кредит"

За деветмесечието на 2020 г. размерът на общите приходи се запазва практически непроменен, а разходите се понижават

16:48 | 29.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Българската агенция за кредитен рейтинг (БАКР) потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на „Делта Кредит“ от ВВB- със стабилна перспектива и краткосрочен рейтинг A-3. Дългосрочен рейтинг по национална скала остава A (BG) с перспектива „стабилна“ и краткосрочен рейтинг по национална скала: A-1 (BG). Това става ясно от съобщение, разпространено чрез БФБ - София.

В периода на преглед приходите на дружеството остават доминирани от тези, реализирани от операции с финансови активи и инструменти – 71,5% за 2019 г. (81,8% за 2018 г. и 71,9% за 2017 г.), а остатъкът се заема основно от приходи от лихви. Общият размер на приходите за 2019 г. се понижава с 22,4% (след ръст от 58,8% в предходната година).

делта делта

За деветмесечието на 2020 г. размерът на общите приходи се запазва практически непроменен, като е отбелязан ръст в приходите от лихви (от 14,3%), който е неутрализиран от намаление в приходите от операции с финансови активи (с 13,2%)

Разходите на дружеството се понижават с 21,6%.Стойността на текущите активи (в която дружеството отчита и целия размер на притежавания портфейл вземания) продължава да се понижава в периода на преглед и същевременно да надхвърля значително текущите пасиви, формирайки висока стойност по показателя текуща ликвидност.

В доклада си БАКР отбелязва, че показателите за обща и финансова задлъжнялост на „Делта кредит“ АДСИЦ са практически без промяна в последните пет години.

В периода на преглед дружеството не е привличало допълнително заемни средства и задълженията му по облигационната емисия остават единствените по външно финансиране. Поддържаните нива на приходи осигуряват достатъчно средства за навременното обслужване на дълга.

Свързани компании:

Делта кредит АДСИЦ(DLC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още