IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Софарма Трейдинг" обединява Ceiba, Sanita и SCS под бранда SOpharmacy

Новопридобитите аптеки ще бъдат ребрандирани, като от 1 февруари се променя и управленският екип

13:01 | 14.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: sopharmacy.bg</em></p>

Снимка: sopharmacy.bg

„Софарма Трейдинг“ обединява централните екипи на аптеките Ceiba, Sanita и SCS с екипа на аптеки SOpharmacy. Това е ключова стъпка, след като през октомври 2020 г. компанията финализира придобиването на дружествата „Ес Си Ес Франчайз“ АД и „Санита Франчайзинг“ АД.

Обединението има за цел да подкрепи предстоящата интеграция под бранда SOpharmacy на придобитите над 150 аптеки, съобщи компанията.

От 1 февруари ролята на досегашния управител на всички дружества от структурата на „Ес Си Ес Франчайз“ и „Санита Франчайзинг“ Венцислав Маринов ще бъде поета от Валерия Видулова, понастоящем изпълнителен директор „Ритейл“ в „Софарма Трейдинг“ и управител на дружествата от структурата на „Софармаси“ ЕООД.

Обединеният търговски отдел ще се ръководи от Георги Младенов, който до момента е търговски мениджър на аптеки SOpharmacy и е с повече от 10-годишен управленски опит в структурите на компанията. Оперативната дейност на аптеките ще се управлява чрез обединена структура от регионални мениджъри под ръководството на Виолета Баракова, магистър-фармацевт, понастоящем национален мениджър продажби и оперативна дейност на аптеки SOpharmacy.

Новият управленски състав на обединената верига е с богат опит и ръководи изграждането и развитието на концепция аптеки SOpharmacy от самото й създаване, като същият ключов екип осъществи интеграцията и на предходните придобивания, посочват от компанията.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Аптеки Ceiba и всички други брандове на веригата „Ес Си Ес Франчайз“ АД и „Санита Франчайзинг“ АД ще бъдат поетапно ребрандирани в концепцията SOpharmacy, като подготовката на първите обекти стартира активно още през декември 2020 г.

През юли миналата година Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) одобри „Софарма трейдинг“ да купи „Ес Си Ес Франчайз“ АД и „Санита Франчайзинг“ АД, с което на практика разреши на дружеството да придобие едноличен контрол върху 154 аптеки от веригите „Сейба“, „Санита“, „Виталис“ и SCS.

Комисията посочи в доклада си, че "Софарма трейдинг" е един от четирите търговеца на едро, които в периода 2010 – 2015 г. имат общ пазарен дял, възлизащ на над 80 на сто на база продажби на лекарствени продукти за хуманната медицина (общо за аптечен и болничен канал на дистрибуция), като за последните 5 години дружеството е на първо място по продажби в сектор фармация.

Пазарните дялове на четирите водещи търговеца на едро обаче са много близки, а дружеството не е лидер при продажбата на медикаменти на аптеки. Заключението е, че на пазара на търговия с лекарствени препарати ясно изразен лидер няма, а евентуално ограничаване на доставките на произведените от групата лекарства единствено чрез своя дистрибутор би било икономически нецелесъобразно, тъй като евентуално би лишило групата от значителна част от нейните приходи.

От началото на годината акциите на "Софарма Трейдинг" поскъпват с 3,6%. За последната една годината цената им се понижава с 0,86% при пазарна капитализация от 189,204 млн. лв. 

Свързани компании:

Софарма Трейдинг АД(SFT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още