IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ПИБ е пласирала облигации за 17,133 млн. евро в частно предлагане

Банката ще премести централния си офис през 2022 г. в нова сграда в "София Тех Парк"

12:08 | 29.12.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

„Първа инвестиционна банка“ АД (ПИБ) пласира чрез частно предлагане първия транш от едногодишната си програма за издаване на безсрочни, некумулативни, необезпечени облигации, съобщават от банката.

Облигациите отговарят на изискванията за допълнителен капитал от първи ред. Общият размер на програмата за емитиране на облигациите, която банката обяви в началото на декември, е до 100 млн. евро.

Пласираният транш е с обща номинална и емисионна стойност 17 133 000 евро, посочва се в съобщението, публикувано в сайта x3news.com. Минималният размер на заявките, за да се счита предлагането за успешно – 5 млн. евро, е надхвърлен повече от три пъти, посочват от банката.

Траншът е без дата за краен падеж (безсрочни облигации), а лихвата е фиксирана – 8% годишно.

Минималната номинална стойност на една облигация е 100 хил. евро, с включена възможност за допълнителна инвестиция със стъпка над тази сума от 1000 евро или кратна на 1000 евро.

Облигациите са издадени от глобална фирма, а клирингът е извършен от Clearstream Banking S.A.). Емисията ще бъде листната на Люксембургската фондова борса. Приложимо право е правото на Англия и Уелс, с изключение на определени условия, а които ще се прилага българското право.

Емисията облигации ще позволи на ПИБ да оптимизира разходите си, посочват от банката. Средствата ще се използват за дългосрочната стратегия на банката за кредитиране на малък и среден бизнес и граждани, допълва се в съобщението на банката.

В отделно съобщение ПИБ уведомява, че през 2022 г. ще премести централния си офис в Sofia Tech One – нова офис сграда на територията на „София Тех Парк“. Окончателно решение е взето от Управителния съвет на банката на 23 декември.

Така банката ще събере на едно място административните звена, които в момента са разположени в две сгради – на бул. „Драган Цанков“ и на бул. „България“.

Инвеститор в Sofia Tech One е дружеството „Фраксинус Инвестмънт“ ЕООД, чийто едноличен собственик беше строителната фирма „Маркан Ти Ай“. През март 2020 г. инвеститорът в сградата беше придобит от мажоритарните акционери и основатели на ПИБ Ивайло Мутафчиев и Цеко Минев.

Сградата трябва да бъде пусната в експлоатация през втората половина на 2022 г.

Свързани компании:

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

Последна актуализация: 11:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още