IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН е отнела лиценза на "Емирейт Пропъртис" АДСИЦ

Така още едно дружество със специална инвестиционна цел прекратява съществуването си

11:12 | 16.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Комисията за финансов надзор (КФН) е отнела лиценза на „Емирейтс Пропъртис“ АДСИЦ за извършване на дейност като дружество със специална инвестиционна цел.

Това се вижда от решенията на Комисията, взети на последното ѝ заседание и публикувани на сайта ѝ.

Така дружествата със специална инвестиционна цел намаляват с още едно.

Общото събрание на акционерите на „Емирейтс Пропъртис“ реши преди една година да се откаже от лиценза на дружеството и да се преобразува в обикновено акционерно дружество. Компанията обаче планира да остане публична.

Тази година се очаква да бъде отписано от борсата „Агро Финанс“, след като преди това дружеството се отказа от лиценза си и беше преобразувано в обикновено акционерно дружество.

В края на 2021 г. само един миноритарен акционер прие търговото предложение на мажоритарния акционер „Агрион Инвест“. Така „Агрион Инвест“ придоби още 24 126 акции, с което делът му в „Агро Финанс“ достигна  99,955%.

Още през 2020 г. общото събрание на „Сити Пропъртис“ АДСИЦ, в което най-големи акционери са социолозите Андрей Райчев и Кънчо Стойчев (с по 25%), реши да прекрати дейността на дружеството и да открие производство по ликвидацията му. Компанията притежава един актив – жилищна сграда за сезонно ползване в голф комплекс край Балчик.

„Сити Пропъртис“ е регистрирано през 2007 г. и от същата година има издаден лиценз от КФН за дейност по секюритизация на недвижими имоти. Акциите на компанията все още са регистрирани на Българската фондова борса (БФБ), като се очаква да бъде одобрен ликвидатор от финансовия регулатор.

На финалната права е процедурата по ликвидация на „Сердика пропъртис“ АДСИЦ на вдовицата на банкера Емил Кюлев – Весела Кюлева-Станкова. КФН одобри за ликвидатор на дружеството Десислава Тотева, която е и изпълнителен директор, в средата на миналата година. На 28 юни 2021 г. в Търговския регистър е вписана покана към кредиторите на дружеството, според която те имат 6 месеца да предявят вземанията си. Срокът изтече на 28 декември 2021 г., като няма предявени вземания.

Крайният отчет на ликвидатора е публикуван в средата на януари т.г., както и крайният финансов отчет. В края на октомври 2021 г. дружеството е продало стопански инвентар за 45 хил. лева, както и дяловете си в две свои дъщерни дружества за 75 хил. лева.

Ликвидационният срок е удължен, за да може да се изплати ликвидационен дял на акционерите, посочва се в отчета на ликвидатора. Това се е случило на 18 януари 2022 г., а не през декември, както беше предвидено.

Непосредствено преди прекратяването на дружеството общото събрание на акционерите разпредели като дивидент натрупаните неразпределени печалби за 2016, 2017 и 2018 г. в размер на 578 500 лева, или по 0,89 лева на акция.

След преразпределяне на дяловете акционерите на „Прайм Пропърти БГ“ се отказаха от ликвидацията на дружеството, която одобриха на общо събрание през 2020 г. Срокът на дружеството беше удължен до края на 2022 г. и така КФН спря производство за издаване на разрешение за прекратяването му. Акционерите промениха и състава на управителните органи на компанията.

„Прайм Пропърти БГ“ е първото публично инвестиционно дружество, създадено по Закона за дружествата със специална инвестиционна цел, с лиценз, издаден през 2004 г. Компанията притежава в портфейла си два завършени проекта – в курортите „Слънчев бряг“ и „Свети Влас“, както и терени в София и Царево.

Основната част от капитала на компанията е поделен почти поравно между две групи свързани лица – едната с бизнесмена Сава Чоролеев, а другата с „Калиман Инвест“ ЕООД на Роберт Станев. 

Заради разнобоя между акционерите и кризата в туризма, причинена от коронавируса, компанията отчете загуба в размер на 641 хил. лева към края на последното тримесечие на 2021 г. Предстои да се види как акционерите ще определят бъдещето ѝ.

Свързани компании:

Емирейтс Пропъртис АДСИЦ(EMPR)

Сити Пропъртис АДСИЦ(CITP)

Сердика Пропъртис АДСИЦ(SPRO)

Агро Финанс АД(AGF)

Прайм Пропърти БГ АДСИЦ(PPBG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още