IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Каунджиев: Стагфлация е най-вероятният сценарий за икономиката в следващите 2 години

Централните банки трябва да върнат доверието в системата и да нормализират отношенията между спестителите и банковата система, коментира експертът

17:20 | 18.08.22 г.
Тихомир Каунджиев. Снимка: ЕЛАНА Фонд Мениджмънт АД
Тихомир Каунджиев. Снимка: ЕЛАНА Фонд Мениджмънт АД

Централните банки трябва да върнат доверието в системата, тъй като хората отдавна осъзнаха, че тяхната роля е силно политизирана и и обвързана с това да защитават интересите на определени политически кръгове и да спасяват политически проекти, например формирането на еврозоната.

Това коментира в „Инвестиционен навигатор“ Тихомир Каунджиев, портфолио мениджър в „ЕЛАНА Фонд мениджмънт“.

Тихомир Каунджиев, портфолио мениджър, УД
Снимка: Bulgaria ON AIR

Тихомир Каунджиев е инвестиционен мениджър в "ЕЛАНА Фонд Мениджмънт". Отговаря за управлението на активи на фондовете на дружеството. Професионалния си път в сферата на финансите започва през 2005 г. като консултант и аналитичен специалист в банковия сектор. Впоследствие работи като финансов анализатор в областта на корпоративните кредитни рейтинги на компании.

От средата на 2007 г. продължава своето развитие в сферата на капиталовите пазари и анализите на публични компании от българския капиталов пазар. От 2009 г. е лицензиран от КФН със сертификат за инвестиционен консултант и вече повече от 10 години работи като портфейлен мениджър, активно управляващ индивидуални (доверителни) портфейли от акции, борсови стоки и валути. 

Почти всички „спасителни програми“ имаха за цел да закрепят процесите в икономиката на развитите западни страни, така че да не се стигне до фалити на корпорации и банки, които преди това бяха направили редица злоупотреби с обществения ресурс. Цената на тези „спасителни пояси“, които централните банкери наричаха с най-различни екзотични словосъчетания, сега се нарича инфлация и всички политици се надпреварват да ни обещават как ще се борят с нея, допълни той.

За да се върне доверието на спестителите в банковата система е необходимо да се спре наливането на неограничена ликвидност и да се приложат строги политики за връщане на здравата финансова логика в отношенията между спестителите и кредитополучателите, подчерта той.

По думите му риск от стагфлация има и това е най-вероятният сценарий в следващите 2 години.

Това, че инфлацията е движена предимно от ограниченото предлагане, е фактор, който се обуславя от редица геополитически промени през последните 5 години. Тези промени са наистина фундаментални и ще продължат да оказват натиск върху веригите на доставки, което ме кара да вярвам, че нивата на инфлация ще се задържат по-високо над средните нива от последните 15-20 години, прогнозира той.

Тихомир Каунджиев очаква по-лека форма на икономически спад в глобален мащаб. Според него твърдото приземяване ще е възможен сценария за редица икономики, които са натрупали неуправляем размер на дълговете.

Според него е важно инвеститорите да държат портфейл с максимално диверсифицирана структура. Това означава да разпределят средствата си по начин, който да предполага те да могат да се възползват от потенциала за поскъпване на различни класове активи с проинфлационен характер, като суровини и акции на компании.

Той очаква пазарите да останат нервни и призовава към предпазлив избор на инвестиционни възможности.

Кои сектори ще претърпят най-силен спад на пазарите, кои са компаниите, които биха могли да се възползват от ситуацията и в кои региони на света може да се очаква „твърдо приземяване“ на икономиките – вижте във видеото коментарите на Тихомир Каунджиев:

Материалът има информационен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Предишните издания на "Инвестиционен навигатор 2021" можете да видите туктуктук и тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Финанси виж още