IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И. Пенев: Спирането на срочните депозити увеличава интереса към взаимните фондове

В момента има глад за търсене на по-висока доходност и причината за това до някаква степен е и представянето на финансовите пазари

11:39 | 21.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: &quot;Елана Фонд Мениджмънт&quot;</em></p>

Снимка: "Елана Фонд Мениджмънт"

Стоенето у дома повиши апетита за инвестиции. Това е валидно и за България, като имаме две основни причини за тези ръстове. Първата е това, че хората си стоят вкъщи и имат малко повече свободно време. Втората е, че волатилността на пазарите се повиши изключително много, което обикновено винаги води до по-голям интерес. Така коментира промяната на поведението на инвеститорите в последната кризисна година Ивайло Пенев, CFA, ръководител „Управление на активи“ и член на Съвета на директорите на ЕЛАНА Фонд Мениджмънт" по време на второто издание на „Инвестиционен навигатор 2021 г.“.

Това далеч не е единственият феномен, който се наблюдава. „Оформиха се форуми на дребни инвеститори, които в Щатите успяха да предизвикат сериозни движения при някои акции. Те дори успяха да донесат загуби за милиони на професионални инвеститори на обратната позиция“, заяви Пенев.

Интересна тенденция е и чувствителния спад на периода на държане на инвестициите в акции. Ако през 50-те и 60-те години на миналия век средно една закупена позиция се е държала по над седем години, след това трендът тръгва стремглаво надолу и по време на финансовата криза 2007-2009 г., той пада до под една година. „Последните месеци отново виждаме наистина много къси периоди на държане, които са по-близо до шест месеца, отколкото до една година. „Обикновено прекомерното търгуване е една отличителна черта на поведението на дребните инвеститори. Не можем да пропуснем интереса и към криптоактивите“, посочва финансистът.

пенев пенев

Не на последно място най-логичните инвестиции за дребните инвеститори – взаимните фондове – се радват на силен интерес. Статистиката и в световен мащаб, и в България, както и в „Елана фонд Мениджмънт“, показва много голям интерес. Процесът в България до голяма степен е ускорен и от плановете на големите ни банки да спрат да предлагат срочни депозити. Тези депозити от години не предлагат атрактивна доходност, но това вече започва да се променя с доста сериозни темпове, коментира инвестиционният експерт на управляващото дружество на „Елана“.

По думите му движенията на пазарите като че ли говори, че всичко е „цветя и рози“. „Юни приключи с рекордни нива за редица водещи борсови индекси, като дори позаспалият роден индекс SOFIX регистрира солидни ръстове в последните 6-12 месеца. Конкретно през второто тримесечие огромна част от широките активи, в които може да се инвестира, са на плюс, като водещи са акциите и суровините. Всички основни борсови пазари са на плюс за полугодието. Поглеждайки в различните сектори в САЩ, 10 от 11 основни сектора записват ръст, като само комуналните услуги са леко надолу“, отбелязва Ивайло Пенев.  

пенев пенев

Според него това са сигнали, че страхът вече е изчезнал. „Като добавим, че икономиките по света се възстановяват сравнително добре и централните банки нямат никакво желание да намаляват стимулите, старата поговорка на Wall Street „Да не се борим с Федералния резерв“ си остава с пълна сила“, обясни той.

На преден план пред инвеститорите отново е темата за инфлацията. Тук финансистът използва друга стара поговорка, че ако нещо е в новините, значи вече отминава. „Миналата година коментирахме, че през второто полугодие на годината над 2/3 от борсово търгуваните международни суровини са били във възходящ пазар. Още тогава ние в „Елана“ се позиционирахме за идваща инфлация. Едва последните месеци тя започна масово да навлиза и в разговорите на хората. Затова има и много логично обяснение. Март и април миналата година имаше разпродажби на всякакви инструменти, тоест една година назад те са били на едни много ниски нива и промените в проценти започват да изглеждат стряскащо, защото оттогава те само растат. Оттук нататък да заложим, че една година напред инфлацията ще се ускори, това значи, че тези суровини биха имали още по-големи скокове в цените, отколкото през последната една година“, коментира Пенев.

Това например за петрола означава, че той трябва да поскъпне с нови 100 долара, а една такава цена, ще го отведе до нови рекордни стойности. „Няма невъзможни неща, но според мен е доста малко вероятно. Много ми е странно да кажа, че съм на едно мнение с централните банки, че поне през тази година пиковете на инфлацията, ако не сме ги видели през последните един-два месеца, ще ги видим през следващите един-два месеца“, смята той.

Въпросът кой печели и кой губи от инфлацията зависи от темпа на ръст на доходите и това на какво ниво са спестяванията. Възвръщаемостта върху спестяванията е не по-малко важна за това дали можем да спечелим от инфлацията или парите ни ще се обезценяват.

„Акциите са инвестицията, която консистентно носи реално нарастване на покупателната възможност. Инвестициите в акции са рискове само в краткосрочен план, а в дългосрочен план, основният риск е да не си инвестирал. За да може да спечелим дори от появата на инфлация, трябва да имаме по-дългосрочно мислене“, категоричен е финансовият експерт.

Според него оттегляне на подкрепата няма да се хареса на пазарите, но колкото по-рано стане това, толкова по-добре. За него изключително важно е най-накрая фундаментът да се върне като основен движещ фактор за това дали да инвестираме или не, а не този движещ фактор да е количеството напечатани пари.

„В комуникацията с нашите инвеститори за мен е голяма изненада, че в последните месеци само един човек ме е попитал за инфлация, но въпросите за спиране на срочните депозити в банките са ежедневие. Инфлация, нулеви доходности е логично да накарат хората да търсят алтернативи. Те, разбира се, не трябва непременно да са по-рискови. Не винаги изкарването на пари от банките е свързано с поемането на по-голям риск. В България консервативни фондове с доходност над банковите лихви има много. Част от тях дори бият инфлацията, като например „ЕЛАНА Еврофонд“, който носи почти по 4,5% от създаването си. Има и фондове, които носят по-голям риск, но и по-висока доходност, която може да донесе реално нарастване на покупателната способност на парите. При тях важи максимата, че периодите на държане на парите трябва да са по-дълги, тъй като те обикновено са по-колебливи. Но това не би трябвало да е проблем за хора, които от 5-10 години предоговарят депозитите в банките и ги държат там“, обясни Пенев.

Неговите наблюдения, а и статистиката на централната банка показва, че дори преди пандемията спестяванията на домакинствата у нас растяха. Това отложено потребление е предпоставка за един бъдещ растеж. Според финансистът обаче за икономиката са много по-важни промените в потреблението на бизнеса и неговите инвестиции, отколкото потреблението на населението.

„В момента нито бизнесът, нито гражданите в България бързат с планове за големи покупки или големи инвестиции в нови производствени мощности. Ако това не се промени, това няма да помогне на възстановяването на икономиката, колкото и големи да са спестяванията“, посочи той.

Друга интересна тенденция при инвестициите във фондове в България е, че не повече от 100 хил. души са имали досег до инвестиционни фондове, а на Запад този процент е над 50%.

„Нашата индустрия определено има с какво да е от полза. В момента има глад за търсене на по-висока доходност и причината за това до някаква степен е и представянето на финансовите пазари. Дори спирането на депозитите да не се беше случило, каква полза има нулевата доходност. Съветът ми към хората е винаги да проучват своите възможности. Липсата на качествен съвет от банките е, че банковите служители познават до детайли банковите продукти, а в момента им се налага да дават съвети за фондове - за нещо, в което нямат опит. Консултантите в „Елана фонд мениджмънт“ са тренирани в един последователен подход, който започва с добро познаване на желание и възможности на потенциалните инвеститори и изготвяне на конкретни предложения спрямо тях“, обясни Ивайло Пенев.

Взаимните фондове са отлична алтернатива за спестяванията на хората. Те могат в някои случаи да са дори по-нискорискови от депозитите. Фондовете предлагат по-богат избор на алтернативи и повече възможности с различна очаквана доходност. Те са полезни затова, че дават много лесен достъп до пазарите на хора с всякакви професии, познания, опит. Когато някой има нужда от помощ с финансите си, инвестиционните консултанти са хората, които могат да я дадат.

Резултатите от пазарите през май показаха, че тези, които са избрали да сложат парите си във фондове, които инвестират в различни акции, се радват на добри резултати. „Акциите и суровините през последните месеци са водещите активи, като това е тенденция, която виждаме от март 2020 г. Нашите фондове в акции се представят отлично, но и тези с по-консервативен профил също имат едно много добро представяне. Голяма част от фондовете ни бият съответните си индикатори в бенчмаркове, но трябва да отчетем, че и средата в момента е много благоприятна. Инвеститорите, които устояха на изкушението да продадат по време на тази буря, една година по-късно са възнаградени за търпението си и са постигнали по-висока доходност. Ако инвестираме в по-рискови неща, е хубаво да задържим инвестициите си и по-дълго“, съветва специалистът.

Според него един от най-лесните начини да се правят консистентно пари е следването на трендове. „Когато плуваш срещу течението е много по-трудно да се движиш. Това е една от най-трудните стратегии за следване от хората. Причината е, че те обичайно са нетърпеливи, а много често най-добро инвестиционно решение е да стоиш с ръцете в джобовете, да не търсиш дъна и върхове. Затова ние няма да се опитваме да се надиграваме с централните банки и да отгатваме кога ще тръгнат да печатат по-малко и ще си оттеглят стимулите и няма да плуваме срещу течението. Ако печатането на пари продължи, това ще подкрепя пазарите“, категоричен е експертът.

Целия разговор с Ивайло Пенев може да видите във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още