IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радостин Бакърджиев: Инфлацията ще се задържи заради скъпата енергия

Зеленият преход ще е сред двигателите на инфлацията и ще извлече конкурентоспособност от икономиката на ЕС, казва портфолио мениджърът на ЕЛАНА Фонд мениджмънт

16:59 | 26.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: ЕЛАНА Фонд мениджмънт</em></p>

Снимка: ЕЛАНА Фонд мениджмънт

Инфлацията, която се ускори значително през 2021 г., ще се задържи по-трайно заради бавната нормализация на паричната политика на централните банки и липсата на изгледи цените на енергията и суровините да паднат. Действията на централните банки са плахи, реалните лихви са ниски, а енергията и суровините ще останат скъпи, което носи риск от по-трудно пълно пречупване на инфлацията в бъдеще.

Това коментира Радостин Бакърджиев, портфолио мениджър в „ЕЛАНА Фонд Мениджмънт“, в четвъртото издание на „Инвестиционен навигатор“.

От началото на 2021 г. цените по света ускоряват ръстовете си почти всеки месец, посочи той. В САЩ инфлацията още през второто тримесечие на 2021 г. мина 5% при цел 2%, а към края на годината достигна 7% - ниво, което не е виждано от 40 години насам. В предишни такива случаи Федералният резерв е повишавал лихвата до 8-9%, а сега упорито държи ставките на нула и продължава с покупките на активи, макар и със забавено темпо, допълва той.

През последните месеци тонът се промени и се говори за 3-4 повишения на лихвите само през тази година. Рязко се ускориха плановете за прекратяване на покупките на активи и скорошно свиване на баланса, каза още Бакърджиев.

По думите му тези промени са много показателни. Централните банки се стараят да са предвидими, за да не предизвикват шокове на пазарите. Забързаните промени показват, че банките може би осъзнават, че са подценили ситуацията и се опитват да предотвратят излизането ѝ извън контрол.

Ситуацията е подобна в целия свят. В еврозоната инфлацията достигна 5% към края на 2021 г., а в България е над 7%. На хоризонта все още не се вижда кога лихвите в Европа ще бъдат повишени.

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще спре пандемичната програма за изкупуване на активи в края на март. След това вероятно ще се повишат леко покупките по стандартната програма за изкупуване на активи, но това ще продължи до октомври и тогава ще се върнем в предпандемичната ситуация по отношение на конфигурацията от мерки, смята той.

Големият проблем е, че Европа не може да си позволи нормализиране на паричната политика заради натрупаните дългове. Това важи и за други страни по света, особено развитите икономики. Един съюз е толкова силен, колкото е най-слабото му звено, а със задлъжнелите държави едва ли ще може да се стигне до нива на лихвите, каквито сме свикнали да възприемаме като нормални, коментира още Радостин Бакърджиев.

Според него зеленият преход ще е един от двигателите на инфлацията и вероятно ще извлече конкурентоспособност от икономиката на ЕС.

Неумолимото поскъпване на енергоносителите през по-голямата част от миналата година облагодетелства енергийния сектор на пазарите, каза още той. Възстановяването на търсенето на петролни продукти не беше посрещнато с повишение на производството и последва ръст на цената на петрола от около 50%. Подобна е ситуацията и с другите енергоносители – природен газ, въглища, дори и уранът, заяви Бакърджиев.

Повечето суровини се представиха добре, можем да отличим и компаниите за производство на строителни материали, стомана, алуминий и други, допълни той.

Недостигът на чипове продължава вече близо две години и още не може да бъде наваксан, което доведе до отлично представяне на целия сектор на пазарите. Сред най-печелившите са и т.нар. stay-at-home компании – компании, свързани с дистанционната работа, онлайн поръчки и доставки, забавления и т.н. С нормализирането на живота обаче инвеститорите започнаха да се отдръпват от тях, още повече, че и оценките им в момента са високи.

Доколко пазарите реално отразяват икономическия фундамент и как инвестиционните стратегии да се справят с инфлацията – гледайте във видеото.

Предишните издания на "Инвестиционен навигатор 2021" можете да видите туктук и тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още