IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

65% от висшистите в Близкия Изток смятат да започнат собствен бизнес

Младите предприемачи са оптимисти и се целят към сектора на IT технологиите, инженерната и консултантска дейност

16:19 | 09.09.10 г.
Завършващите в Близкия Изток имат завиден предприемачески дух и желание за собствен бизнес. Снимка: sxc.hu
Завършващите в Близкия Изток имат завиден предприемачески дух и желание за собствен бизнес. Снимка: sxc.hu

Въпреки световната финансова криза и несигурността с отпускането на кредити, близо две трети от младите висшисти в Близкия Изток и Северна Африка смятат да започнат собствен бизнес, показват резултатите от проучване, цитирано от ArabianBusiness.

Изследването е озаглавено „На къде са се насочили висшистите от Близкия Изток“ и е проведено онлайн от сайта Bayt.com в периода от 25 юли до 15 август тази година сред 5 996 души от ОАЕ, Саудитска Арабия, Катар, Оман, Кувейт, Бахрейн, Сирия, Йордания, Ливан, Египет, Мароко, Тунис, Алжир и Пакистан.

В резултат станало ясно, че 65% от всички, взели участие в него, смятат да се заемат със собствен бизнес в бъдеще.

Предприемаческият дух е най-силен сред студентите от Сирия, където 81% от респондентите обясняват, че имат амбиция да се захванат с нещо свое. Следвани от Оман, където дялът на младите бъдещи бизнесмени е 78% и ОАЕ с 64%.

За онези, които искат да започнат собствен бизнес, най-предпочитаният сектор е бизнес, свързан с IT технологиите (13%), инженерна или дизайнерска дейност (9%) или бизнес, свързан с консултантска дейност (8%).

Проучването установило още, че сред онези, които имат намерение в бъдеще да се насочат към създаването на собствена фирма, превес имат оптимистите – около 87% от анкетираните са уверени в шансовете си за успех и намирането на работа.

Независимо от срива на икономиката в региона, резултатите посочват, че четирима от десет респонденти са обявили, че са успели да си намерят работа три месеца след завършването.

Най-често срещаните сектори, към които се насочват младите специалисти, са банковата и финансова област (20%), IT сектора ( отново 20%) и инженерната дейност (16%). По-ниско търсените и предпочитани области за развитие са човешките ресурси (10%), електрониката (10%) и авиолиниите (9%).

Тези резултати изглежда вече дават отражение и върху нивата на заетост. 27% от наскоро завършилите образованието си биват наети в банковия и финансов сектор, 18% в IT сферата, а 15% в образованието.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още