IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да си млад и милиардер

Бясната скорост на развитие на високите технологии отвори вратата към милиардите за млади и напористи хора

23:04 | 21.07.11 г.
<p>
	Марк Зукърбърг. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Марк Зукърбърг. Снимка: Ройтерс

Общата представа за свръхбогатите хора е, че са мастити бизнесмени, прехвърлили 40-те. Но традициите определено не са това, което бяха. А бясната скорост на развитие на високите технологии отвори вратата към милиардите за млади и напористи хора, посочва oddee.com, цитиран от Dnes.bg.

Така видяхме най-младия милиардер, който не е наследил състоянието си. Стартирайки малкия си проект в студентско общежитие в Харвард, 26-годишният Марк Зукърбърг изгради цяла империя, наречена Facebook. Към момента състоянието му се оценява на над 13.8 милиарда долара, а от спridkre TIME го провъзгласи за „Личност на 2010 година”. Холивуд също не се забави и направи филм за стремглавия му път към успеха в създаването на най-голямата социална мрежа на планетата.

Наскоро милиардерът обяви, че ще дари половината от състоянието си за благотворителност в по-късен етап от живота си или след смъртта си.

Само с 8 дни по-младият от Зукърбърг съосновател на Facebook Дъстин Московиц също е част от елитния клуб на милиардерите. В качеството си на трети служител на компанията и неин вицепрезидент Московиц натрупва над 2.7 милиарда долара. Напуска Facebook през 2008 година, за да стартира собствен бизнес.

В Япония 34-годишният Йошиказу Танака е решен да атакува лидерството на Facebook. Той е основател на най-голямата социална мрежа в Страната на изгряващото слънце Gree. Компанията му е оценена на 2.2 милиарда долара, а Танака се готви за глобална експанзия. Офис на Gree ще бъде открит скоро в Калифорния.

Но Зукърбърг, Московиц и Танака все още са зад батковците Лари Пейдж (38 г.) и Сергей Брин (37 г.). Преди повече от десетилетие двамата полагат основите на компания, която постепенно се превръща в абсолютен онлайн доминант. Google изстрелва компютърните специалисти Пейдж и Брин в друга орбита – сега всеки от тях разполага с по 19.8 милиарда долара. 

Мощта на интернет е използвана за правене на милиарди и от Юсаку Маезава. Японецът извървя пътя от рок звезда до супербогат бизнесмен още преди да навърши 35 години. Първите му стъпки в бизнеса са свързани със собствената му група – продава онлайн CD-та и тениски на бандата.

След това идва идеята за виртуалния мол Zozotown. И така от 2005 година насам Zozotown вече има над 3 млн. регистрирани потребители. Дори глобалната икономическа криза не може да повали интернет-мола. А Маезава стана милиардер.

Китаецът Пън Сяо Фън също може да се похвали с определението „млад милиардер”. През 2005 г. 30-годишният Фън основава компанията LDK Solar Co., която бързо се превръща в азиатски лидер в експлоатирането на слънчева енергия. Само 6 години по-късно личното богатство на предприемача е 1.5 милиарда долара.

На 36 години един украинец също влиза в категорията „супербогати бизнесмени”. С опит в апетитния петролен бизнес Олег Бахматюк решава да опита нещо друго. Но не в сферата на интернет търговията или възобновяемите енергийни източници.

Бахматюк се насочва към яйцата. А компанията „Авангард”, в която има мажоритарен дял, се превръща в най-големият производител и износител на яйца в Украйна.

Бизнесменът-милиардер обяснява решението си за влизане в търговията с яйца и яйчни продукти с нарастващата популация на Земята и пропорционално нарастващата необходимост от повече храна за населението на планетата. Логика с цена милиард долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:13 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още