IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оригинал на Tetris предложен за 1 млн. долара в eBay

Играта е с оригинална опаковка и автограф от създадетеля си Алексей Пажитнов

16:34 | 28.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка:&nbsp;eBay&nbsp;</p>

Снимка: eBay 

Tetris е сред най-известните и обичани игри в света и все още може да се намери в различни версии за персонални компютри, смартфони, GameBoy и други конзоли. Затова и някои познавачи няма да се изненадат толкова много, когато разберат, че оригинална игра за Sega Mega Drive е предложена за продажба в eBay за 1 млн. долара, предаде ZDNet.

За въпросната игра се искат толкова много пари, защото тя се предлага с оригинална опаковка, на която има и автограф на създателя на Tetris Алексей Пажитнов. За доказателство, че става дума за автентичен подпис в eBay е приложена снимка на продавача със самия Пажитнов и играта.

Пажитнов е руски компютърен програмист, разработил заедно с Дмитрий Павловски и Вадим Герасимов известната игра докато работил за Компютърния център на Московската академия на науките. След падането на Желязната завеса Пажитнов получава така желаните от него права върху своята игра и от 1996 г. работи в софтуерния гигант Microsoft.

Култовата игра дебютира във вариант за компютри през 1984 г., но доби популярност през 1989 г., когато се появи във вариант за конзолата Game Boy на Nintendo. Днес едно сваляне на играта за iPhone струва 5 долара.

Снимката на продавача с Пажитанов датира от 2008 г. От четири години играта е притежание на потребител с псевдонима "shinsnk", който вече има 400 звезди в профила си и 100% положителна обратна връзка от останалите потребители. Преди четири години той е успял да купи играта за 11 000 евро.

Потребителите, разбира се, може да опитат късмета си и да предложат сами цени. Засега са били отхвърлени две предложения за 12 000 британски паунда (около 13 600 евро), става ясно от дискусията, която се води в онлайн аукциона. Въпросът. дали продавачът би склонил на сделка за 30 000 паунда, засега не е получил отрицателен отговор. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още