IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Английският футбол се нуждае от реорганизация, за да се справи с дълговете

Футболната асоциация трябва да се реформира, преди да се захване с проблемите в играта, твърди председателят на Комисията за култура, медии и спорт в британския парламен Джон Уитингдейл

19:29 | 29.07.11 г.
<p>
	Джон Уитингдейл. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джон Уитингдейл. Снимка: Ройтерс

Мащабни промени трябва да бъдат направени в английския футбол с цел постигане на финансова стабилност, намаляване на дълговете и осигуряване на бъдещето на спорта, се посочва в публикуван днес доклад на британския парламент, цитиран от Ройтерс.

От Комисията за култура, медии и спорт обявиха че английската Футболна асоциация трябва да проведе реорганизация на футбола, макар че и самата асоциация има нужда да реформира себе си.

„Никой не се съмнява в успеха на Висшата лига за съживяването на английския футбол“, заяви председателят на комисията Джон Уитингдейл.

„Но то бе съпроводено със сериозни финансови проблеми в цялата пирамида на футболната лига. Необходими са значителни промени в начина, по който се развива играта, за да се осигури бъдещето на уникалното английско футболно богатство и икономическите и обществени облаги, които осигурява“ добави той.

По думите му една променена асоциация би стимулирала процеса на промяна.

„Футболната асоциация е организацията, която може да свърши работата, но тя трябва по някакъв начин да подреди собствената си къща, преди да може да подхване проблемите в играта и да се обърне към бъдещето. Имаме нужда от реформирана Футболна асоциация, която да ръководи и подкрепи една взискателна и последователна лицензионна система и ясни правила за собствеността върху клубовете, която трябва да бъде прозрачна за привържениците“, обоснова се Уитингдейл.

Той предупреди, че може да бъдат въведени законодателни мерки, ако английският футбол се окаже неспособен сам да уреди правилата си.

„Почти всички наши препоръки могат да бъдат реализирани без законодателни промени, чрез сътрудничество и споразумение между футболните органи и ние ги призоваваме да отговорят положително с обща стратегия и програма за промяна“, посочи председателят на комисията.

Законодателните мерки трябва да бъдат въведени само като последна мярка при липса на съществен напредък, смята той.

В ежегодния преглед на футболните финанси на компанията  Deloitte, който бе публикуван през миналия месец, бе посочено, че оперативната печалба в английската Висша лига се е понижила до 4% от 16%, откакто тя съществува.

Данните показаха също, че нетната задлъжнялост на най-добрите клубове преди година е 2,6 млрд. паунда и че над 50% от клубовете в останалите професионални дивизrи са били принудени да влязат в администрация след основаването на Висшата лига през 1992 г.

Сред препоръките на комисията са въвеждането на взискателен и последователен лицензионен модел за поощряване на постоянни развойни бизнес планове и подкрепа за мерки за вътрешна регулация, въведени от Висшата лига и Футболната лига, както и за въведените от УЕФА правила за финансов феърплей; постоянно прилагане на силен, уместен и адекватен личен тест (за собственост) с презумппция срещу продажба на земята, освен ако това не е в интерес на клуба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още