IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мостът на въздишките във Венеция беше реставриран за близо 3 млн. евро

Ремонтът бе неотложен, след като през годините мостът се покри с грозен черен пласт мръсотия и с ръжда

20:29 | 01.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Мостът отново е открит за туристите<em>. Снимка: Ройтерс</em></p>

Мостът отново е открит за туристите. Снимка: Ройтерс

Най-прочутият мост на Венеция - Мостът на въздишките - привличащ годишно милиони туристи, беше реставриран и открит отново за разглеждане, пише Daily Telegraph.

Тригодишните ремонтни дейности на конструкцията от варовик и от желязо струваха 2,8 млн. евро. Ремонтът се оказа неотложен, след като през годините мостът се покри на места с грозен черен пласт мръсотия и с ръжда. Части от моста пък се бяха откъснали и паднали в канала, над който се извисява той.

Ремонтът на Моста на въздишките беше първият от 100 години. Самото съоръжение е на 400 години. Покритото мостче свързва стария затвор в Палата на дожите във Венеция със стаите за разпити. През него са минавали затворниците на път за килиите си след разпитите и се смятало, че те са спирали за малко на моста и са въздишали при вида на откриващата се навън гледка.

Въз основа на тази легенда през 19 век британският поет Лорд Байрон кръщава конструкцията Моста на въздишките.

Реставрацията на моста породи доста критики, защото докато властите го ремонтираха, той беше скрит зад рекламни пана. Местните жители се разгневиха заради тази грозна гледка, но властите на Венеция им отговориха, че рекламите, скриващи моста от погледите, са на компаниите, които са отпуснали средства за реставрацията му.

БТА

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още