IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъфет изпревари основателя на Zara и пак е третият най-богат човек в света

Първата и втората позиция в класацията на Bloomberg са за Карлос Слим и Бил Гейтс, което съвпада с класацията на сп. Forbes

13:19 | 22.03.13 г. 2
<p>
	Уорън Бъфет. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Уорън Бъфет. Снимка: Ройтерс

Уорън Бъфет се върна на трета позиция в класацията на Bloomberg на най-богатите хора в света, съобщава информационната агенция.

През миналата година американският инвеститор беше изместен от испанския магнат Амансио Ортега, припомня агенцията. От август насам обаче акциите на компанията на Бъфет - Berkshire Hathaway Inc., поскъпват, което се е отразило позитивно и на съвкупното му богатство.

Състоянието на инвеститора се оценява на 54,6 млрд. долара, което е с 6,7 млрд. долара повече в сравнение с миналата година.

Според агенцията богатството на Амансио Ортега, който е основател на веригата Zara, се свива заради опасенията, че рецесията в Испания ще навреди на продажбите на неговата холдингова компания Inditex SA.

Цената на акциите на компанията се е понижила със 7,5% от началото на годината досега, след като на 2 януари достигна рекордно ниво. Към момента богатството му се оценява на 54,3 млрд. долара, което е с 3,2 млрд. долара по-малко в сравнение с миналата година.

“Може би в крайна сметка наистина се доказва мъдростта в подхода на Бъфет към богатството – да правиш добри инвестиции в момент, в който има добра цена за това”, коментира Брус Маккейн, главен инвестиционен стратег в KeyCorp.

Що се отнася до състоянието на Ортега, Маккейн посочи, че търговия на дребно е трудно да се развива в икономика, обзета от смут, каквато е испанската.

В класацията на Bloomberg непосредствено преди Уорън Бъфет се нарежда Бил Гейтс, а първата позиция се държи от мексиканския магнат Карлос Слим.

Слим и Гейтс водят и в класацията на сп. Forbes, която беше публикувана наскоро. В нея Амансио Ортега е поставен на трета позиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още