IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайците отново насърчиха приходите на Burberry

Компанията за луксозни стоки отчете ръст на продажбите от 10% до 503 млн. паунда

09:16 | 18.04.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Апетитът на китайците към лукса не е заситен. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Апетитът на китайците към лукса не е заситен. Снимка: Ройтерс

Склонността на китайците да купуват скъпи стоки донесе изненадващо високи продажби за британската луксозна марка Burberry. През последните шест месеца до края на март  продажбите се увеличават с девет процента до 1,120 милиарда лири, което е малко повече от очакванията на анализаторите, съобщи традиционната марка в сряда.

Въпреки че броят на клиентите в Китай намалява, заможните китайци са похарчили повече пари за своите покупки. През септември Burberry шокира цялата лукс индустрия с предупреждение за намаленото желание на китайците да купуват. Околната среда ще става все по-трудна, предупреди главният изпълнителен директор на Burberry Ангела Арендс и същевременно понижи очакванията за голям скок на печалбата през тази година.

За четвъртото си фискално тримесечие компанията отчете ръст на продажбите от 10% до 503 млн. паунда (772 млн. долара). Запитаните от Bloomberg анализатори очакваха средната печалба да е в размер на 485,1 млн. паунда.

Burberry разширява търговските операции на дребно и увеличава средните цени за на своите най-скъпи луксозни стоки, които по оценки на Bain&Cо ще растат по-бързо от по-евтините линии поне до края на 2014 г.

Производителят планира да отвори около 25 т. нар. Mainline магазини и да затвори близо 15 други магазина тази фискална година, както и да отдаде около 10 концесии. Нови обекти в Китай и Латинска Америка се очаква да повишат приходите с едноцифрен процент през годината до март 2014 година.

“Компанията продължава да отчита двуцифрен ръст в Китай и Хонконг, а това е много добро представяне“, заяви Джон Гай, анализатор в Berenberg Bank, позовавайки се на ръста на приходите на Burberry с 15 на сто за второто полугодие в Азия, без да се отчитат колебанията на валутните курсове.

След представянето на резултатите акциите на котирания в Лондон концерн скочиха с 4,3% до 1,320 пенса, като преди това отчетоха дори ръст от 7,7 на сто – най-голямото повишение от октомври 2012 г. насам.

Ден по-рано обаче френският конкурент LVMH представи по-скоро разочароващи данни. С ръст на приходите от 3% нарастването е най-слабо от 2009 г. насам. И в сравнение с други луксозни марки Burberry се представя добре – при анкета на Ройтерес сред 23 маркови производители като Gucci, Hermes и Jimmy Choo всеки втори от тях докладва за спаднало  търсене от туристи, преди всичко от Азия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още