IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Puma ще подобрява работните условия

Производителят на спортни стоки подписва международно споразумение за спазване на трудови стандарти

16:55 | 05.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
И Puma ще подобрява работните условия

След големите производители на облекло в световен мащаб - H&M и Inditex (Zara), сега и производителят на спортни стоки Puma иска да се застъпи за по-добри условия на труд в Бангладеш.

Компанията, базирана в германския град Херцогенаурах, съобщи в сряда, че ще подпише международно споразумение за противопожарна защита и сигурност на сградите, което бе сключено в края на април, след срутването на текстилна фабрика в Бангладеш, причинила смъртта на над 1000 души. По собствени данни във въпросната сграда не е имало поддоставчици на Puma, пише Handelsblatt.

С подписване на споразумението производителят на спортни стоки иска да ангажира своите шест доставчика от Бангладеш "да отговарят на най-високите социални стандарти и условия на труд" и да гарантират за "безопасността и здравето на работниците". Доставчиците в бъдеще ще подлежат на независима проверка, резултатите от която ще се публикуват регулярно. Споразумението се смята за крайъгълен камък на усилията за подобряване на условията на труд в оценяваната на 20 милиарда долара текстилна промишленост на страната. 

Международната организация на труда, профсъюзи като IndustriAll, и други организации са подписали вече споразумението със срок от пет години. То е подкрепено между другото и от германската модна верига C&A и производителя на потребителски стоки Tchibo. Целта е да се сложи край на поредица от бедствия в текстилната промишленост в Бангладеш. Основните производители на облекло в света се дискредитираха по този начин и будят съмнение, че злоупотребяват с бедното население на южнаазиатската страна, ползвайки го за евтина работна ръка.

Бангладеш е третият по големина в света износител на дрехи. Според редица групи за правата в труда фабриките спестяват от редица неща – от работни заплати до мерките за сигурност, за да привличат договори за изпълнение в страната. Според „Кампанията за чисти дрехи“ през последните двадесет години при различни инциденти са загинали повече от 2 000 текстилни работници.

Евтиният труд на бангладешките служителки изостря открай време апетита на големите западни търговски и текстилни марки. Wal-Mart, H&M, Tommy Hilfiger, GAP, Levi Strauss, Zara, Carrefour, Marks & Spencer преместиха производства там или работят чрез посредници от години.

Текстилният сектор, известен с минималните си инвестиции и многобройната си работна ръка, е един от икономическите стълбове на Азия. Така много страни от региона навлизат в етапа на индустриализация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:22 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още