IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Петдесет нюанса" превърна Е.Л. Джеймс в писателя с най-големи приходи

От първия роман на Джеймс "Петдесет нюанса сиво" са продадени 70 млн. копия за осем месеца

09:40 | 15.08.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Цялото име на британката е Ерика Леонард Джеймс. <em>Снимка: Facebook&nbsp;</em></p>

Цялото име на британката е Ерика Леонард Джеймс. Снимка: Facebook 

Успехът на трилогията "Петдесет нюанса" превърна авторката Е.Л. Джеймс в писателя с най-високи приходи, показва класация на Forbes, цитирана от BBC.

За миналата година доходите на британката се оценяват на 95 млн. долара. Така тя измести от първото място в елитната класация автора на криминални романи Джеймс Патерсън, след като той се подвизаваше там в продължение на три години. В момента той е на втора позиция с 91 млн. долара.

От първия роман на Джеймс "Петдесет нюанса сиво" са продадени 70 млн. копия за осем месеца. В най-силните си месеци трилогията имаше приходи от над 1 млн. долара седмично. Освен от продажби на романа, Джеймс е взела и над 5 млн. долара за правата върху филма миналата година. Лентата ще бъде режисирана от Сам Тейлър-Джонсън. Очаква се той да излезе по кината на 1 август 2014 г.

Успехът на Джеймс е почти безпрецедентен, отбелязват от Forbes, тъй като повечето от имената в годишната класация са утвърдени автори, чиито приходи идват от продажби на много заглавия. Сред "ветераните" в списъка тази година са Стивън Кинг и Даниел Стийл. Джеймс Патерсън, който ще публикува 115-ата си книга тази година, също е част от постоянното присъстие.

"Петдесет нюанса" е издателски феномен и се радва на особено силни продажби на пазра на електронни книги, отбелязва BBC. Поредицата е вдъхновена от серията "Здрач" на Стефани Майър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Nikodim
преди 10 години
Аз не чета "писатели с големи приходи". Чета умни, талантливи писатели !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още