IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Редки документи, свързани със "Списъка на Шиндлер", намериха нов собственик

Строителни планове за фабриката на Шиндлер в Краков, служила като убежище за евреите, бяха продадени за над 63 хил. долара

17:30 | 16.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Свързаните със&nbsp;&quot;Списъка на Шиндлер&quot; документи винаги са били много търсени сред ценителите. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Свързаните със "Списъка на Шиндлер" документи винаги са били много търсени сред ценителите. Снимка: Ройтерс

Документи, свързани с Оскар Шиндлер - германският индустриалец, известен със спасяването на евреи от два концентрационни лагера по време на Втората световна война, са продадени на търг в САЩ за над 122 000 долара, съобщи Ройтерс.

Книжата, включени в писмо от една страница, подписано от Шиндлер на 22 август 1944 г., са изпратени от фабриката му в Краков, Полша, където работели над 1 000 евреи от близък нацистки концентрационен лагер. Писмото е написано от името на един от работниците на Шиндлер - Адам Джиеджич, който "получил разрешение да разтовари и асемблира военно оборудване и е изпратен в Зюдетенгау".

Историята на Шиндлер е разказана в романа от 1982 г. "Арката на Шиндлер" от австрийския писател Томас Кенели и служи за основа на филма на Стивън Спилбърг "Списъкът на Шиндлер" от 1993 г., който е носител на седем награди "Оскар".

През лятото на 1944 г. Шиндлер разбира, че нацистите планират да закрият заводите, които не са свързани с военната им офанзива. Чрез подкупи и лични контакти той печели позволение да произвежда оръжия и мести фабриката и работниците си в Брунлиц, Зюдетеланд или Зюдетенгау, който в момента се намира в Чехия.

Деветте или десетте списъка със служители, които той изпраща на нацистите, стават известни под името "списъка на Шиндлер".

Документите, продадени на търга в Амхърст, Ню Хампир, са отишли при анонимен купувач. Единият от тях - писмото, е закупен за 59 135 долара, а другият, представляващ строителни планове за фабриката на Шиндлер в Краков, служила като убежище за евреите - за 63 426 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:07 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още