IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Победната серия на BVB донесе рекордна печалба

Голяма част от увеличения оборот се дължи на успеха в Шампионската лига, където отборът достигна финал

17:38 | 22.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Финалистът в Шампионската лига от последния сезон Борусия Дортмунд обяви рекордни приходи за изминалата фискална година. За периода между 1 юли 2012-та година и 30 юни 2013-та жълто-черните имат оборот от 305 млн. евро. Това е значително нарастване на годишна база, когато приходите бяха в размер на 215 млн. евро, предава Ройтерс.

Печалбата преди данъци на единствения борсово котиран германски футболен клуб е 61,5 милиона евро. Чистата печалба е 53,2 милиона евро спрямо 34 млн. евро за миналия отчетен период. От клуба са решили, че само 10 на сто от печалбата ще бъдат изплатени като дивиденти на акционерите, докато останалите ще бъдат реинвестирани. Така дивидентът на акция се повишава от 6 на 10 цента.

Голяма част от увеличения оборот се дължи на успеха в Шампионската лига, където отборът достигна финал. Така Борусия спечели 88 млн. евро от този турнир срещу 60 млн. евро година по-рано.

Приходите от комерсиални сделки са за 121 милиона евро, а тези от билети - 44 милиона евро, което сумарно прави приходи от продажби в размер на 253 милиона евро. От телевизионни права в касите са се влели 87 млн. евро спрямо 27 млн. евро година по-рано. Подразделението за мърчандайзинг също отчита добри резултати – приходите там са в размер на 32 млн. евро – с 9 млн. евро повече спрямо предходната година. При това клубът е успял да продаде 345 000 футболни фланелки при 230 000 година по-рано.

Останалите 52 млн. евро от приходите са от продажбата на Марио Гьотце и Иван Перишич. И двамата бяха трансферирани преди лятото. Новите попълнения Хенрих Мхитарян, Пиер-Емерик Обамеянг и Сократис Папастатопулос бяха привлечени след края на отчетния финансов период.

През следващия сезон обаче Дортмунд ще отбележи 34%-но нарастване на бюджета за заплати от 75 млн. евро на точно 100 млн. евро.

"Преди всичко, важното е да има продължително спортно развитие. Растем много бързо и динамично от години. И е голямо предизвикателство да се справяме с неизменните организационни и структурни промени", коментира президентът на Дортмунд Ханс-Йоахим Вацке.

С финансовия си възход Борусия върви по стъпките на най-печелившия германски тим Байерн Мюнхен. Баварците продължават да оглавяват списъка по приходи с 373 млн. евро за сезон 2011/2012.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още