IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големият финал и за акциите на Борусия Дортмунд

Само от началото на годината цената на книжата на BVB е скочила с 20 на сто при увеличаващи се обеми на търговия

18:55 | 25.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ще продължат ли радостните моменти за акционерите на Борусия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ще продължат ли радостните моменти за акционерите на Борусия. Снимка: Ройтерс

Шампанско или сълзи... Пред този въпрос е изправена Борусия Дортмунд. Но не само в спортно естество, а и по отношение на акциите.  Ако в събота Борусия спечели финала на Шампионската лига, това ще предизвика вълна до нови върхове. Загуба на Ройс, Левандовски и Сие би могла да накара инвеститорите да приберат печалби. Защото само от началото на годината цената на акциите се е увеличила с близо 20 на сто при същевременно увеличаване на обема на търговията. От рекордно ниското ниво от декември 2011 г. насам цената на акциите почти се е удвоила, пише в свой анализ Wall Street Journal. 

Инвеститорите, a в по-голямата си част те са фенове на BVB, през последните дни предпочитат да залагат на студената вода. Колкото по-близо е финалът, толкова повече се свива цената. Акциите на BVB, които се покачиха в сряда миналата седмица до цена от 3,44 евро - най-високото ниво за две и половина години, паднаха оттогава насам с 8%. И то при много голям обем. По всичко изглежда, че инвеститорите не се доверяват много на отбора преди финала срещу баварците.

Но жълто-черната футболна общност е изпълнена с очаквания за финала на Шампионската лига срещу Байерн Мюнхен. Същевременно обаче акционерите на BVB имат причина да са напрегнати.

Още преди първия полуфинал срещу Реал Мадрид брокерите понечиха да се освобождават от акциите като предпазна мярка. Почти 7% от стойността си загубиха книжата в двата дни преди домакинския мач срещу привидните фаворити Роналдо, Йозил и Кака. Последвалата след това сензационна победа за домакините с 4-1 бе като силен и точен пас са курса, който само за три седмици се повиши с 15 на сто.

Но да си акционер на BVB не е лесно. Който е придобил книжата с борсово съкращение  „BVB" при първичното публично предлагане през октомври 2000 за 11 евро за брой, и като верен фен никога не ги е продавал, е загубил оттогава до този момент около 70% от стойността им. Преди четири години акционерното дружество вече имаше две сериозни капиталови повишения зад себе си, а с цена на акция от 80 цента Борусия имаше капиталова стойност от около 50 млн. евро. Почти толкова Байерн плати само за звездата на Дортмунд Марио Гьотце.

С успеха в топтурнира на Европа не само звездата на Гъотце заблестява все по-ярко. Според transfermarkt.de кадърът на BVB вече е на стойност 255 милиона евро. Това е с 40 милиона евро повече, отколкото в началото на годината, както отбелязва известният анализатор Ричард Финч от Edison Investment. "Достигането до финала на Шампионската лига вероятно ще се изплати доста добре за Борусия Дортмунд", казва Финч. Това задвижва акцията от месеци.

Допълнителен скок на акцията ще има при победа в събота на Уембли, защото подобен изход на мача със сигурност ще бъде изненада и за пазара. В този случай Дортмунд ще прибере допълнително от УЕФА още 4 милиона евро - в допълнение към вече спечелените двуцифрени сума в милиони евро за досегашния сезон в Шампионската лига.

Към тях според Финч трябва да се добавят и 6,5 милиона евро от права за излъчване за финалния мач и изплащането на бонуси от спонсори. Финч оценява тях на 4,0 млн. евро. Да не говорим за приходите от мърчандайзинг. A победа над фаворитите от Мюнхен вероятно ще увеличи продажбите на фланелки, бельо и чаши за кафе и ще повиши до нови висини ценатА за права за излъчване.

Разбира се, не трябва да се забравят и очакваните и доста сериозни премии за постигнатите резултати за играчите и останалите членове на екипа. При едно евентуално поражение в това отношение клубът може да спести доста средства.

"Повечето от основните играчи и треньорът Юрген Клоп имат договори до 2016 г. или до по-късна дата“, посочва Финч друго стратегическо предимство на Борусия. Не трябва да се премълчава обаче, че Edison Investment е била наета от BVB да изследва тима и затова може би не е съвсем независима. Финч смята за реални ценови цели от 3,70 до 4,60 евро за акция, в зависимост от модела за оценка. Това съответства на потенциал за курса в обхват от 15 до 45 на сто.

Още по-оптимистични за борсовото развитие на жълто-черните са анализаторите от Close Brothers Seydler. В четвъртък за първи път те публикуваха свое проучване за акциите на BVB, в които те споменават целевата цена от 5 евро за акция. За анализатора Маркус Зилбе Борусия, независимо от изхода на финалния мач, е победител отсега. Компанията постига по-високи приходи от всякога, а на фондовата борса акциите показват "силна инерция", пише той в изследването. Тенденцията ще продължи известно време, ако клубът постига устойчиви печалби. Предпоставка за това е, Дортмунд да се класира постоянно за Шампионската лига и там да стига поне до груповата фаза.

И друг известен предприемач показва потенциала на курса – Бернд Геске, който освен Пеер Щайнбрюк и Фридрих Мерц е член на Надзорния съвет на жълто-черното акционерно дружество, купи 100 хиляди акции в края на март и сложи за тях над 300 хил. Евро на масата. С дял от почти 12% Геске е основен акционер в Борусия. Почти 7% от Борусия Дортмунд държи клубът, а останалата част се търгува свободно.

Ако акцията на BVB бе включена в Prime Standard на борсата във Франкфурт, тя би била отдавна кандидат за влизане в индекса SDax. С пазарна стойност от 200 млн. евро и нарастващи обороти, дортмундци биха оставили зад себе си малки стойности на Sdax, като Constantin Medien, Highlight Communications или IVG Immobilien. Но може би SDax като „трета борсова лига“ в Германия след Dax и MDax би бил твърде тесен за BVB? 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още