IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Израел почита с изложба герои, рискували живота си, за да спасят евреи

През последните 50 години "Яд Вашем" е обявил над 24 000 души от 47 държави за "праведници на света"

16:15 | 02.09.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;&nbsp;&quot;Яд Вашем&quot;</em></p>

Снимка:  "Яд Вашем"

Мъж без лице в жълто спасява живота на малко, бледо дете. Той води невинното момче далеч от окървавен труп в концентрационен лагер. Вървят покрай ограда от бодлива тел. Мястото, накъдето са се отправили, изглежда светло. Вижда се слънчев хоризонт с палма в далечината.

Тази сцена е изобразена на голяма картина, която е част от изложба в "Яд Вашем" в чест на хората, рискували живота си, за да помогнат на евреите, пише Bloomberg.

Художникът Йехуда Бейкън е оцелял от Аушвиц. След войната е приютен в сиропиталище в Прага, ръководено от Пжемсил Питер, признат от евреите за "праведен" заради спасяването на евреи по време на Холокоста.

"На мъжа, който възстанови вярата ми в хората", гласи надпис в долния край на творбата. В "Яд Вашем", мемориала на Холкоста в Израел, са изложени и други творби на Бейкън.

Изложбата "Аз съм пазител на брат си", която бележи 50 години т. нар. "праведници на света". Творбите разказват различни истории за спасение - от съдбите на хора, намерили подслон за неопределен период време въпреки огромния риск за спасителите им, до историите на скрити деца и изгубени самоличности.

През последните 50 години "Яд Вашем" е обявил над 24 000 души от 47 държави за "праведници на света".

Като част от експозицията в тъмна стая се прожектират филми, разказващи историите на спасени евреи. В един от тях оцелялата Сабина Хелер споделя как след 50 години отново е срещнала дъщерята на полското семейство, което я е спасило, когато била едва две годишна.

В друг филм се разкрива съдбата на група еврейски деца, скрити от Роберт Седулс - латвийски портиер. Лентата показва все по-силния натиск, на който е подложен Седулс от страна на нацистите.

В трети филм внукът на фермер от Холандия разбира как дядо му е крил еврейско семейство в продължение на месеци във фермата си, докато те не били открити и депортирани в концентрационен лагер. Дядото също бил отведен в лагера и застрелян.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още