IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Телевизия издава открадната творба на колекционер

Наследниците му искат прокуратурата да върне изгубена преди 70 години картина

16:22 | 07.11.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Платното &quot;Ездачи на плажа&quot; от 1901 г. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Платното "Ездачи на плажа" от 1901 г. Снимка: Ройтерс

Наследниците на Давид Фрийдман, еврейски бизнесмен, преследван от нацистите, искат германската прокуратура да им върне картина, загубена преди 70 години, която се появи тази седмица, макар и само по телевизията, предава Bloomberg.

Платното "Ездачи на плажа" от 1901 г. е на Макс Либерман - еврейски художник, който също бил преследван от нацистите. То е едно от общо 1406 произведения на изкуството, конфискувани от властите в апартамент в Мюнхен като част от разследване за укриване на данъци срещу Корнелиус Гурлит, започнало през 2012 г. В колекцията има платна, които нацистите иззели от германски музеи или заграбили от еврейски колекционери.

Картината на Либерман е една от малкото, които бяха показани в излъчена по телевизията пресконференция, на която беше обявена акцията. Стана ясно, че "колекцията" е намерена преди 18 месеца.

Фрийдман бил богат еврейски бизнесмен и живеел в Бреслау, Германия, сегашен Вроцлав в Полша. В колекцията му ималко картини на Гюстав Курбе, Камил Писаро и Рафаело. Умира от естествена смърт през 1942 г. Съпругата и дъщеря му са убити от нацистите. Съдбата на колекцията му е неизвестна, въпреки че нацистките власти описват съдържанието ѝ през 1939г., като оценяват платното на Либерман на между 10 000 и 15 000 райхсмарки.

Въпреки че семейството регистрирало картината в поддържания от правителството сайт за изгубени произведения на изкуството lostart.de, никой не се свързал с тях през 18-те месеца след намирането ѝ. Вчера в интернет бе публикувана петиция, призоваваща за незабавното публикуване на всички произведения от иззетата колекция - нещо, което до момента прокуратурата отказва да направи.

Въпреки това не е ясно дали наследниците някога ще успеят да си върнат платното. Според германските закони давността за кражба е 30 години, освен ако ищецът не докаже, че даден предмет е бил закупен с измама. Гурлит е частен собственик и ако прокуратурата не успее да образува дело срещу него, може да се наложи да му върнат творбите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още