IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как дъщерята на оцелял от Аушвиц евреин стана милиардер

Toll Brothers Inc. се съгласи да купи семейния бизнес на Вера Герин - Shapell Industries Inc., за 1,6 млрд. долара

14:29 | 16.11.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<div>
	Toll Brothers Inc. ще плати 1,6 млрд. долара за семейния бизнес на Вера Герин - Shapell Industries Inc. <em>Снимка: Ройтерс</em></div>
Toll Brothers Inc. ще плати 1,6 млрд. долара за семейния бизнес на Вера Герин - Shapell Industries Inc. Снимка: Ройтерс

Вера Герин, чийто покоен баща Нейтън Шапел оцелява в два нацистки концентрационни лагера и се превръща в един от най-големите строителни предприемачи в Калифорния, стана милиардер миналата седмица, след като Toll Brothers Inc. се съгласиха да закупят семейния бизнес Shapell Industries Inc. за 1,6 млрд. долара, предаде Bloomberg.

Toll, която е най-големият строител на луксозни жилища в САЩ, ще плати в брой на Shapell. Сделката ще увеличи парцелите, контролирани от Toll в Калифорния, над два пъти до около 9200, като повечето от тях се намират на крайбрежието, където незастроена земя се намира трудно.

Основаната през 1955 г. Shapell е построила около 70 000 жилища и 7000 апартамента в Калифорния. Компанията управлява търговски центрове, офиси и други бизнес имоти с площ от около 250 000 кв. м. Приходите на поделението за жилищно строителство за първите осем месеца на 2013 г. възлизат на 274 млн. долара.

66-годишната Герин наследява дела на баща си от 43% във фирмата преди смъртта му през 2007 г., според добре информиран източник, пожелал анонимност. Сделката с Toll ще ѝ донесе около 690 млн. долара преди облагане с данъци. След сделката Shapell ще продължи да притежава 10 000 апартамента.

Освен това фирмата държи и пет търговски центъра и четири офис сгради. Апартаментите струват 1,5 млн. долара или около 150 000 долара за брой, а офисите и търговските центрове се оценяват на около 210 млн. долара. Делът на Герин в тези активи възлиза на около 735 млн. долара, което означава, че нетното ѝ състояние е най-малко 1,3 млрд. долара, изчислява Bloomberg.

Роден в Полша през март 1922 г. под името Натан Шапелски, бащата на Герин прекарва Втората световна война в Бухенвалд и Аушвиц. Повечето членове на семейството му, включително майка му, са екзекутирани. В мемоарите си "Свидетел на истината" (Witness to the Truth), публикувани през 1974 г., Шапел твърди, че е помагал еврейски деца да бъдат изкарвани от Таргова, Полша, в празни казани за супа, преди да бъде изпратен в концентрационен лагер.

В Аушвиц той среща Макс Уеб, който по-късно се жени за сестра му. Работят заедно след войната с брат му Дейвид за изграждането на жилища в баварския град Мюнхберг за бивши затворници в концентрационните лагер. Имигрират в Калифорния през 1952 г., където работят с местна строителна компания, преди да се отделят и да създадат собтвена фирма през 1955 г.

Най-големият проект на Шапел е Porter Ranch, жилищен комплекс с площ 1300 акра на север от Лос Анджелис, известен с това, че там са снимани няколко сцени от филма на Стивън Спилбърг от 1982 г. "Извънземното".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
lozkhris
преди 10 години
Евреин станал милиардер... Боже, колко странно....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още