IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ползата от медитация вече е научно доказана

Причинените от стрес състояния варират от свръхнапрегнатост и безплодност до депресия и дори застаряване

16:55 | 25.11.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Учените са на път да докажат онова, в което йогите вярват от векове - йогата и медитацията могат да предпазват от стреса и болестите, пише Bloomberg.

Психиатърът от Harvard Medical School Джон Денинджър ръководи петгодишно проучване за начина, по който древните практики влияят върху гените и дейността на мозъка при хората, страдащи от хроничен стрес. Въпреки че до момента са правени стотици изследвания за ползите от йогата и медитацията за душевното здраве, като цяло те разчитат на субективни инструменти като въпросници и наблюдаване на пулса и кръвното налягане. Едва напоследък невровизуализационните и геномни технологии, използвани в работата на Денинджър, позволиха на учените да измерят физиологичните изменения с по-големи подробности.

"Има истински биологичен ефект", твърди Денинджър. "Нещата, които се случват, докато човек медитира, оказват влияние върху цялото тяло, а не само върху мозъка", допълва той.

Финансираното от американското правителство изследване може да убеди повече лекари да пробват алтернативни начини за справяне с източника на редица съвременни заболявания. Причинените от стрес състояния варират от свръхнапрегнатост и безплодност до депресия и дори застаряване. На тях се падат между 60 и 90% от посещенията при лекарите в САЩ, според Benson-Henry Institute. По изчисления на Световната здравна организация стресът струва на американските фирми най-малко 300 млрд. долара годишно под формата на отсъствия от работа, оборот и ниска продуктивност.

Изследването на Денинджър, което ще приключи през 2015 г., проследява 210 здрави хора с високи нива на хроничен стрес в продължение на период от шест месеца. Те са разделени на три групи. Едната се състои от 70 души, които правят упражнения по йога, известна като Кундалини. Други 70 души медитират, а останалите слушат аудиокниги за справяне със стреса. Всички извършват тези дейности по 20 минути дневно у дома.  Участниците посещават лабораторията за седмични инструкции в продължение на два месеца, след което в продължение на три месеца отговарят на въпросници, дават кръв за геномен анализ и преминават през невровизуални изследвания.

За разлика от предишни изследвания, проучването на Денинджър е съсредоточено върху участници с високи нива на стрес. Според резултатите му една сесия на релаксация дневно е достатъчна за засилване на експресията на гените, участващи в енергийния метаболизъм и секрецията на инсулин. В същото време се понижава експресията на гени, свързани със стреса и възпалителните реакции. Ефект има дори при хора без опит в йогата, които не са практикували никога преди.

Не всички пациенти могат да практикуват въпросните упражнения всеки ден. Според Денинджър това не е и необходимо. Ученият е на мнение, че е достатъчно хората просто да познават някои техники за дишане и да разбират стреса  по-добре.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още