IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продават на търг един от златните олимпийски медали на Джеси Оуенс

Оуенс печели златни медали на 100 и 200 метра, щафета на 400 метра и дълъг скок

13:11 | 02.12.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Продават на търг един от златните олимпийски медали на Джеси Оуенс

На търг в САЩ днес ще бъде предложен златен олимпийски медал, спечелен от Джеси Оуенс на игрите в Берлин през 1936 г., предаде AP.

Медалът напомня както за нацистките пропагандни митове, които Оуенс разбива със спечелилото му световен рекорд бягане на 100 метра, така и за сегрегацията в Америка, с която той отново се сблъска при завръщането си у дома след игрите, организирани от Адолф Хитлер като демонстрация на идеите му за превъзходството на арийската раса.

"Почти с една ръка Оуенс разбива плановете на Хитлер", коментира  партньорът във фирмата-организатор на продажбата SCP Auctions Дан Аймлър. "Той е афро-американец, внук на роби, който преодолява тези невероятни обстоятелства", посочва той.

Оуенс печели златни медали на 100 и 200 метра, щафета на 400 метра и дълъг скок. Когато се връща от игрите в Берлин обаче той едва успява да прехранва семейството си. Възможностите му за работа са ограничени заради сегрегацията и тъй като решава да се завърне у дома вместо да отиде на обиколка в олимпийския отбор на САЩ, той е лишен от статута си на спортист-аматьор.

Оуенс подарява един от четирите си олимпийски медала на танцьора и филмова звезда Бил Робинсън - друг изключително талантлив афро-американец, чиято кариера е възпрепятствана от ограничения избор от роли за чернокожи. Робинсън се сприятелява с Оуенс след връщането на спортиста от Олимпиадата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още