IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първият търг на Christie's в Индия завърши с рекорд за местен художник

На търга в Мумбай бяха предложени общо 81 лота, като бяха поставени 10 нови рекорда за артисти

15:26 | 20.12.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Картина на Васуео Гайтонде постави рекорд за индийски художник на търг, след като бе продадена за 237 млн. рупии (3,8 млн. долара) на аукцион на Christie's International Plc в Мумбай, предаде Bloomberg.

Платното от 1979 г. бе част от първата разпродажба на аукционната къща в Индия, която се проведе на 19-и декември и донесе общо 15,6 млн. долара - над два пъти повече от първоначалните максимални прогнози за 8 млн. долара. Повече от 10 купувачи се конкурираха за абстрактната маслена творба, преди кандидат от САЩ да бъде обявен за победител.

Предишният рекорд за индийски художник на търг бе поставен от Christie's в Лондон през 2010 г., когато картина на име "Саураштра" на Сиед Хайдер Раза бе пласирана за 3,5 млн. долара.

Първият аукцион на Christie's на индийска почва позволява на лондонската къща да се възползва от нарастващото богатство и изтънченост след заможните жители на страната. През септември компанията проведе първата си разпродажба в континентален Китай, където продаде часовници, вино, бижута, азиатско и западно изкуство за 25 млн. долара.

На търга в Мумбай бяха предложени общо 81 лота, като бяха поставени 10 нови рекорда за артисти. Всички 50 работи от имението на Кеку Ганди (1920-2012) и съпругата му Коршед намериха купувачи.

Броят на богатите индийци със състояние от над 1 млн. долара под формата на инвестируеми активи е нараснал с 22% през 2012 г., достигайки 153 000 уши, според данни на Capgemini и RBC Wealth Management. Броят им е по-висок в сравнение с Хонконг и Сингапур, където има силна база от колекционери на произведения на изкуството.

Индийците по традиция инвестират богатството си в бижута, злато, имоти и финансови активи. Сега те вече поглеждат и към изкуството като алтернативна инвестиция.

Сред известните индийски колекционери са Уша Митал - съпруга на милиардера Лакшми Митал, президентът на Reliance Industries Ltd. Мукеш Амбани и Киран Надар, съпруга на президента на HCL Technologies Ltd. Шив Надал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още