IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валутни колебания засегнаха приходите на L'Oreal

Френският козметичен гигант съобщи, че ще изкупи обратно 8% от капитала си от Nestle, която притежава 30%-ен дял в него

10:56 | 11.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Миналата година валутните движения орязаха 3,7% от приходите на L&#39;Oreal. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Миналата година валутните движения орязаха 3,7% от приходите на L'Oreal. Снимка: Ройтерс

Продажбите на френския козметичен гигант L'Oreal SA скочиха само с 0,6% през четвъртото тримесечие на 2013 г. заради неблагоприятни валутно-курсови изменения на някои от пазарите, които са ключови за растежа на компанията, предава MarketWatch.

Продажбите на L'Oreal, под чиято шапка са брандовете Lancome, Garnier и Kiehl's, за последните три месеца на миналата година възлизат на 5,76 млрд. евро спрямо реализираните приходи за 5,73 млрд. долара година по-рано. Темпът им на прираст се забави в сравнение с първото полугодие, като по този начин приходите от продажби за цялата 2013 г. спадат с 2,3% до 22,98 млрд. евро.

Нетната печалба за 2013 г. нараства с 3,2% до 2,96 млрд. евро спрямо положителния финансов резултат от 2,87 млрд. евро за 2012 г.

„В икономическия контекст, който все още е белязан от несигурност – най-вече по отношение на паричната политика, ние от L'Oreal сме уверени в способността си да победим пазара отново през 2014 г.“, коментира резултатите главният изпълнителен директор Жан-Пол Агон, подчертавайки негативното влияние на колебанията във валутните курсове. Той очаква приходите и печалбата на компанията да се увеличат през тази година, но не спомена конкретни цифри.

Миналата година валутните движения орязаха 3,7% от приходите на L'Oreal. Например, валутата на Бразилия, която е един от големите й пазари, се обезцени рязко през последните месеци. Държави като Бразилия, Китай и Индия, с техните потенциални милиарди нови клиенти, са от важно значение за амбициите на френския производител за растеж.

През четвъртото тримесечие приходите на L'Oreal спаднаха във всички развиващи се пазари, в които компанията осъществява дейност, а именно – в региона на Азия и Тихия Океан, Латинска Америка и Източна Европа. Все пак, като се изключат измененията на валутните курсове, приходите във всеки регион са нараснали. От компанията посочиха и слабия растеж в Китай, където неотдавна L'Oreal изтегли бранда си Garnier заради незадоволителни резултати.

Много от последните новини около L'Oreal касаят капитала на компанията, а не толкова продажбите на козметични продукти. Nestle SA притежава 30-процентен дял в L'Oreal. Компанията за хранителни стоки е склонна да се раздели с него или да го увеличи до края на април. Каквото и да се случи, подобен ход ще разклати основните на най-големия производител на козметика в света.

Днес обаче френската компания съобщи, че ще изкупи обратно 8% от капитала си за 6,5 млрд. евро, като по този начин печалбата на една акция (EPS) на L'Oreal ще се покачи с повече от 5%, предава CNBC.

След сделката делът на швейцарския производител Nestle ще спадне до 23,29% от 29,4 на сто, докато делът на семейство Майерс-Бетанкур ще нарасне до 33,31 на сто от 30,6%, уточниха в специално изявление от L'Oreal.

Част от сделката ще бъде финансирана от приходите от продажбата на дела на L'Oreal в съвместния джойнт венчър с Nestle - швейцарският производител на дерматологични лекарства Galderma – за 3,1 млрд. евро, платими от Nestle чрез акции на L'Oreal (21,2 млн. акции).

За останалите 27,3 млн. акции на L'Oreal, притежавани от Nestle, ще бъде платено в брой, или общо 3,4 млрд. евро. От Nestle съобщиха, че ще използват паричните средства за обратни покупки на собствени акции, но не разкриха повече подробности.

Ръководителят на швейцарската компания Питър Брабек каза, че сделката, с която Nestle ще намали дела си във френската компания, не означава непременно, че компанията му ще излезе напълно от L'Oreal: „Продажбата не е първа стъпка към изход от компанията“, бяха точните му думи, предава Ройтерс.

Договорената за сделката цена за една акция на L'Oreal е 124,38 евро – средната цена на затваряне в периода 11 ноември 2013 г. - 10 февруари 2014 г. Всички обратно изкупени акции от L'Oréal ще бъдат обезсилени.

С цел да се отрази промяната на дела на Нестле в управлението на L'Oréal броят на представителите на швейцарската компания в Борда на директорите на френската ще бъде намален от трима на двама.

Акциите на L'Oreal поскъпнаха с 4,45% до 129 евро снощи след новините, че компанията може да изкупи обратно акциите си, притежавани от Nestle.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още