IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кражбите на антики - един смъртоносен бизнес

Твърди се, че някои антики са прокълнати. Тези, които са откраднати, оставят след себе си купища съдебни дела, а понякога взимат и жертви

10:26 | 19.04.14 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Кражбата не се отплаща

Вероятно най-драматичният случай с откраднати антики е този с прословутото Съкровище на Зевс, представляващо колекция от красиви сребърни римски съдове, датиращи от V век след Христа. Красивите инкрустирани предмети бяха открити през 1970 г. почти сигурно в Унгария. Техният откривател е унгарски войник, който по-късно е намерен обесен в мазето на дома си. Двама от неговите приятели също умират при неизяснени обстоятелства. Среброто, което било скрито в гигантски меден казан във въпросното мазе, изчезва безследно.

Части от съкровището обаче постепенно започват да се появяват на пазара. Първо това се случва на Лондонския пазар на изкуство през 80-те години, когато британски аристократ успява да купи 14 от скъпоценните предмети. Документите за тях са подправени, като е вписано, че антиките идват от Ливан. През 1990 г. съкровището е обявено за продажба на цена от 50 млн. долара. Въпреки това веднага три държави – Унгария, Хърватия и Ливан предявяват искания към антиките, които пък са изтеглени бързо от продажба.

Последвалото съдебно дело потвърди, че законен собственик на съкровището е британският аристократ, но междувременно съкровището става непродаваемо. В тази връзка мъжът го нарича „прокълнато“. Антиките изчезват в банков трезор на Нормандските острови до 2006 г. През въпросната година са изложени от Bonhams в рамките на ден, а достъп до тях имат само поканени на шоуто, което уж няма за цел продажба. Малко след това съкровището отново изчезва.

Миналия месец унгарското правителство обяви, че е успяло да придобие 14-те сребърни съда срещу сумата от 15 млн. евро.

На пазара все се чуват упорити слухове, че има много повече от 14 антики към това съкровище. Археолозите твърдят, че подобни находки винаги включват лъжици и монети, които обаче са изчезнали, когато съкровището се появява на пазара. Мнозина вярват, че те все още се крият в швейцарски банкови трезори, а собственикът им чака изясняването на произхода на съкровището. Остава само горещо да се надяваме, че един ден цялото съкровище в пълното му великолепие ще бъде върнато в Унгария и ще бъде показано отново заедно. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още