IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разхвърляното легло на Трейси Емин беше продадено на търг за 2,5 млн. паунда

Скандалната творба се оказа сред водещите произведения в търга на Christie's

18:16 | 02.07.14 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Леглото на Трейси Емин, осеяно с фасове, изхвърлени презервативи и празни бутилки, се оказа сред водещите произведения на търга на следвоенно и съвременно изкуство на Christie's в Лондон, който събра 99,4 млн. паунда (170,5 млн. долара).

50-годишната провокативна британска концептуалистка седеше в предната част на залата, докато колекционерите наддаваха за нейното произведение „My Bed”, създадено през 1998 г. Предложените цени започнаха от 650 000 паунда и достигнаха 2,5 млн. паунда, за колкото беше продадено.

Резултатът надмина предишния рекорд от 481 875 паунда и удвои очакваната максимална сума от 1,2 млн. паунда, пише Bloomberg. Творбата е дадена за продажба от Чарлс Саачи, колекционер и директор на рекламна компания. 

“My Bed” е едно от най-известните произведения от движението Млади британски артисти от 90-те години. Произведението показва неоправеното легло на артиста, заобиколено от всякакви лични предмети. Творбата предизвика дебати за смисъла на изкуството, когато през 1999 г. беше номинирана за наградата „Търнър“ и показана в Лондон.

В рамките на търга, на който леглото беше продадено, седем творци успяха да постигнат лични рекорди.

Търгът на конкурентната аукционна къща Sotheby's, който се проведе на 30-и юни в британската столица, продаде 51 от общо 59 произведения, събирайки общо 93,1 млн. паунда.

От своя страна, Christie's предложи 75 творби, 12 от които не успя да продаде. Сред тези, които имат нови собственици, са творби на Франсис Бейкън, Герхард Рихтер и Джаксън Полък.

“Когато се намираш в ценови диапазон между 500 000 и 5 млн. долара, колекционерите са предпазливи и претенциозни“, заяви Сюзан Гиорги от Citi Private Bank на Citigroup. “Те няма да купят нещо, само защото става дума за име като Уорхол и Рихтер. Търсят най-добрите произведения“.

Сред топ продажбите се оказа картината „Study of Head of Lucian Freud” на Франсис Бейкън, която беше продадена за 11,5 млн. паунда и оправда очакванията за цената си. Досега платното се е намирало в имението на Роалд Дал, авторът на „Чарли и шоколадовата фабрика“ и „Джеймс и гигантската праскова“. Триптих на Бейкън оглави и търга на Sotheby's от 30-и юни.

Творби на Питър Дойг също се оказаха сред най-добрите продажби на търговете на двете най-големи аукционни къщи тази седмица.

Младите художници също се представиха добре в рамките на продажбата на Christie's. От аукционната къща разкриха, че е имало 10 оферти за картина от 2011 г. на 33-годишния германски художник Дейвид Островски и то преди наддаването да започне. Платното беше оценено между 30 000  и 50 000 паунда, а в крайна сметка беше продадено за 104 500 паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още