IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малайзия иска да стане топ дестинация за здравен туризъм

Страната се изправя срещу големи конкуренти в лицето на Тайланд и Сингапур

15:30 | 31.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;http://www.freeimages.com/</em></p>

Снимка: http://www.freeimages.com/

По-евтино, с по-кратко време за възстановяване

По-ниските цени, по-краткото време за възстановяване и високото качество на здравните грижи помагат на Малайзия да излезе на преден план.

Сърдечният байпас в страната струва 20 000 долара, по-малко от половината от сумата, която искат в Сингапур, и с 10% по-малко от цената в Тайлант, посочва Patients Beyond Borders. Болничните стаи и последващото лечение също са по-евтини.

„Силата на Малайзия е в провеждането на висок клас операции като сърдечния байпас и ортопедични процедури, които се извършват неинвазивно, така че не е необходимо да останете прекалено дълго, за да се възстановите“, посочва Мери Уонг, главен изпълнителен директор на правителствената агенция Malaysia Healthcare Travel Council.

Не всички участници в индустрията обаче подкрепят стратегията на ниските цени.

„Броят на хората, които идват, не означава непременно по-високи приходи“, твърди Суреш Понудурай, главен изпълнителен директор на частната компания за медицински туризъм Malaysia Healthcare. "Сингапур и Тайланд се насочват към тези, които са наистина богати, докато тези, които идват в Малайзия, не са толкова заможни“.

Болниците твърдят, че повечето правителства на страните от Персийския залив дават средства на своите граждани да се лекуват в определени държави. Но те са по-склонни да изберат Сингапур и Тайланд, така че убеждаването на пациентите да се насочат към Малайзия, независимо от цената, би било предизвикателство.

Най-малко три държави – Казахстан, Либия и Оман, вече имат правителствени споразумения с Малайзия за изпращането на пациенти в страната.

"Начинът да спечелиш популярност е да си осигуриш връзки с правителствените агенции, които плащат за пациентите“, коментира Амирудин Сатар, управляващ директор на KPJ Healthcare, една от трите големи групи болници в страната.

В Тайланд здравният туризъм все още процъфтява, но военният преврат през май създаде проблем на пациентите, чиито правителства са издали препоръки за посещенията в Тайланд. Освен това Малайзия не е единственият сериозен конкурент на хоризонта.

Миналата година Южна Корея изпрати актьора Сонг Джонг Ки, който е неин посланик на медицинския туризъм, в Катар и ОАЕ, за да насърчи туризма. Дубай и Истанбул също рекламират себе си като места за пациенти от Близкия Изток.

Халал лечение

Малайзия се опитва да вземе по-голям дял на мюсюлманския пазар чрез халал процедури, които изключват продукти, забранени от исляма, като тези, получени от свинско месо.

Ислямът позволява консумацията на забранените съставки, когато става дума за въпрос на живот и смърт, но в същото време аптеките в болниците информират пациентите кои продукти съдържат желатин.

Освен това болниците използват конци, произведени от местна фирма, която ги прави от агнета, заклани съгласно ислямските порядки.

Работи се и по производството на първите в света халал ваксини срещу менингит и хепатит, които се очаква да са готови до 2017 г. Целта е да се достигне до мюсюлманските поклонници, които отиват за хадж в Саудитска Арабия (поклонението в град Мека, б. ред.), където се изисква посетителите да са ваксинирани срещу менингит.

"Осъзнаваме, че ако направим халал фармацевтични продукти, ще има голям пазар за тях“, посочва Джамил Бидин, главен изпълнителен директор на Halal Industry Development Corp.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още