IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са 10-те най-скъпи футболисти в света?

Номер едно в класацията е звездата на "Барселона" Лионел Меси, оценен на 262 млн. долара

17:34 | 10.01.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Леонел Меси. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Леонел Меси. Снимка: Ройтерс

В момента трансферният прозорец е отворен за голяма част от най-добрите първенства по футбол. CIES Fooball Observatory публикува своя списък, изготвян на всеки 6 месеца, за най-ценните футболисти по света, пише Business Insider.

Първото място е за Лионел Меси от "Барселона". Феноменалният нападател е оценен на 262 млн. долара и никой от останалите дори не се доближава до неговата стойност.

А това е само прогнозираната стойност за придобиване на правата върху аржентинския футболист. Ако някой клуб успее някак да убеди "Барселона" да продаде Меси, новият му клуб ще трябва също така да подпише и нов договор с него. Според слуховете, заплатата на Меси каталунския клуб е 50 млн. долара на година.

В Северна Америка също има много скъпи спортисти, но от другата страна на Атлантика е малко вероятно някой да плати 262 млн. долара за атлет и 50 млн. долара на година за заплата. Затова в списъка всички 10 места са заети от играещи в Европа футболисти.

Трансферната цена се изчислява като се изследват трансферните такси за известен период. Значение имат и различни променливи, като скорошно представяне, години, позиция, настоящ договор и представяне на отбора.

За голяма част от най-добрите футболни асоциации януари е началото на трансферния сезон в средата на сезона. В това време на отборите се дава приблизително един месец да добавят играчи от международни лиги.

Вижте и пълния списък с 10-те най-скъпи футболисти в нашата галерия!


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още