IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама е най-високоплатеният световен лидер

Наследникът му Доналд Тръмп обаче се съгласи да получава символичната сума от 1 долар годишно

16:56 | 15.11.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Американският президент Барак Обама оглавява класацията на най-високоплатените световни политици, изготвена от френския вестник „Les Echos“, съвместно със Statista.

На фона на заявленията на новоизбрания стопанин на Белия дом Доналд Тръмп да се откаже от заплатата си на държавен глава, френският вестник е решил да сравни какво заплащане получават световните лидери.

Годишното възнаграждение на Обама достига 400 хил. долара. Второ място заема канадският премиер Джъстин Трюдо със заплата от 260 хил. долара годишно. В Топ 3 попада и германският канцлер Ангела Меркел, която печели 234 хил. долара, посочва ТАСС.

Президентът на ЮАР Джейкъб Зума получава 233 хил. долара на година и се нарежда на четвърто място, а британският премиер Тереза Мей е пета с 215 хил. долара.

На шесто място е класиран японският министър-председател Шиндзо Абе, чиято заплата достига 213 хил. долара. След него в списъка попада турският президент Реджеп Ердоган със 197 хил. долара.

Френският президент Франсоа Оланд е осми с годишни приходи от 194 хил. долара, а на девето място е руският държавен глава Владимир Путин със 136 хил. долара. В топ 10 руският политик изпреварва единствено италианския премиер Матео Ренци, който се нарежда десети в класацията със заплата в размер на 125 хил. долара.

В интервю за телевизионния канал CBS новоизбраният американски президент Доналд Тръмп обяви, че се отказва от заплатата, която му се полага за поста. Той заяви, че за да изпълнява функциите на държавен глава, е съгласен да получава един долар годишно.

Републиканецът призна, че не знае колко пари получава президентът на САЩ.

По данни на списание Forbes от септември състоянието на Доналд Тръмп се оценява на 3,7 млрд. долара. В сравнение с миналата година богатството на републиканеца се е стопило с 800 млн. долара.

Тръмп не е първият американски президент, който се отказва от заплата си. Преди него от възнаграждение са се лишили и президентите Джон Кенеди и Хърбърт Хувър.

В България 5952 лв. е основната месечна заплата, която ще взема новоизбраният държавен глава. Румен Радев ще получава и по 1,6% добавка за всяка прослужена година. При 35 години прослужено време това ще добави още 56% върху базовата заплата и Радев ще получава 9285 лв. месечно като президент, изчисли преди дни в. "24 часа".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 1
stanislavr
преди 7 години
Тръмп каза, че ще бъде президент срещу 1 долар на година. Провел позитивен разговор с Путин и всички са в паника. Що ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
Stone_Kold
преди 7 години
Колко са кражбите далаверите и комисионните тва е по интересно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Демократа социалист бил най-високоплатеният.Това не е ли някакво противоречие?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 6
ing5rov
преди 7 години
Годишното възнаграждение на Обама достига 400 хил. долара.Колко поразии направи по света за тия пари !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още