IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп се срива в класацията на Forbes на най-богатите в света

На първо място в ежегодната класация на изданието е Джеф Безос

16:58 | 06.03.18 г.
<p>
	Американският президент Доналд Тръмп<em>. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Архив Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп се срина с 222 места до 766-о място в списъка на списание Forbes на най-богатите хора в света, след като състоянието му намаля от 3,5 на 3,1 млрд. долара, предава ВВС.

Това е доста под 10-те млрд. долара, които Тръмп някога твърдеше, че притежава, но все пак е достатъчно, за да го превърне в най-богатия президент в историята на САЩ, отбелязва Forbes.

Списанието съобщава, че спадът се дължи отчасти на понижаването на стойността на имотите на американския президент в центъра на Ню Йорк и по-слабите приходи от голф клубовете му.

Разрастването на електронната търговия понижи стойността на имоти като Trump Tower в сърцето на Меката на шопинга Пето авеню в Ню Йорк. По изчисления на Forbes стойността на най-известната сграда на Тръмп е намаляла с 41 млн. долара миналата година.

Имотът на американския президент на друга улица в града е пострадал още повече. Изправен пред предизвикателствата на пазара, дългогодишният наемател Nike обяви, че напуска сградата тази пролет. Това изправя организация „Тръмп“ пред необходимостта да намери нов наемател на имота с площ от малко над 6000 кв. м. „Не познавам други наематели на толкова големи площи освен универсалните магазини, а не мисля, че има разширяващи се универсални магазини“, казва брокерът на недвижими имоти от Манхатън Ерик Антон.

Голф клубовете на президента не са толкова засегнати от промените на пазара, но са по-уязвими към политическите течения. Три от най-големите голф клубове на президента се намират в щати, които гласуваха за него, а приходите им са нараснали с над 5%. Обратното се случва в щати, където Тръмп загуби от Хилари Клинтън – продажбите са намалели с 4% на североизток и в Лос Анджелис. Намаляват и приходите в Шотландия, където президентът притежава два голф клуба.

Стойността на хотелската компания на Тръмп се е понижила с 50 млн. долара миналата година, тъй като силата на марката Тръмп намалява на пазари като Торонто и Ню Йорк, където инвеститорите премахнаха името на американския президент от хотелите. Днес това се случи и с трети хотел в Панама Сити.

Не всички имоти в портфолиото на Тръмп обаче се представят толкова зле. Офис площите в централната част на Манхатън показват по-добри резултати от търговските площи и помагат за повишаването на стойността на най-ценния имот на Тръмп с 32 млн. долара.

Класацията на Forbes на най-богатите хора в света се оглавява от основателя на онлайн гиганта Amazon Джеф Безос, съобщава ВВС. Състоянието на Безос е нараснало до 112 млрд. долара спрямо 38,2 млрд. долара миналата година. Това е най-голямото увеличение за една година в историята на класацията.

Безос изпреварва основателя на Microsoft Бил Гейтс, чието състояние от 90 млрд. долара тази година се повишава спрямо 86 млрд. долара миналата година. Гейтс оглавяваше класацията в 18 от последните 24 години.

Рекордните 2208 милиардери присъстват в 32-та годишна класация на Forbes на най-богатите хора в света.

Американският инвеститор Уорън Бъфет заема трето място със състояние от 84 млрд. долара. То е нараснало спрямо 75,6 млрд. долара година по-рано.

Най-богатият човек в Европа и четвърти в класацията е ръководителят на компанията за луксозни стоки LVMH Бернар Арно, чието състояние възлиза на 72 млрд. долара.

Десетката се допълва от основателя на Facebook Марк Зукърбърг със състояние от 71 млрд. долара, съоснователя на Inditex и бивш най-богат човек в Европа Амансио Ортега със 70 млрд. долара, мексиканеца Карлос Слим с 67,1 млрд. долара, Чарлз и Дейвид Кох с 60 млрд. долара и съоснователя на софтуерната компания Oracle Лари Елисън с 58,5 млрд. долара.

Най-богатата жена в света е Алис Уолтън, единствената дъщеря на основателя на Walmart Сам Уолтън, чието състояние се оценява на 46 млрд. долара. Тя заема 16-о място в общата класация на Forbes.

САЩ имат най-много милиардери в класацията с 585, следвани от Китай. Само в Калифорния има 144 милиардери, повече отколкото в която и да е страна освен САЩ и Китай. Германия има най-много милиардери в Европа със 123. В Индия живеят 119 милиардери, а в Русия – 102.

„Супербогатите стават още по-богати, като разширяват пропастта между тях и всички останали“, казват Луиза Крол и Кери Долън от Forbes Media.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още